Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Kharkiv Za Jazz Fest Alina Orlova. Menulis 2,25 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Alina Orlova. Lovesong 2,78 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Alina Orlova. Vasaris 3,63 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Alina Orlova. Vaiduokliai 4,61 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Avishai Cohen. Elli 9,65 Mb
Kharkiv Za Jazz Fest Avishai Cohen. Heavy 7,70 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Статті Інформація

Автори / Kharkiv Za Jazz Fest / Руде літо з Місяця, або Психофолк по-прибалтійськи

Найнезвичайніша литовська співачка Аліна Орлова нарешті дасть концерт у Харкові.

Про те, як уживаються на Місяці дракони з оленями, як п’ють вино космонавти і як зібрати конструктору Lego зі слів, харків’яни дізнаються на початку новорічно-різдвяних свят. Всі ці дивні і незрозумілі речі відбуваються в піснях юної литовської співачки Аліни Орлової, чия популярність стрімко набирає обертів у Європі.

Її концерт у Харкові відбудеться в день святого Миколая, 19 грудня, в театрі імені Шевченко. Це – сюрприз від арт-центру «PivNick» для всіх, хто не розучився літати уві сні і читати поміж рядків.

Аліна Орлова – одна з тих дивовижних істот, які поза власною волею змушують тебе повірити в існування дивакуватих ельфів і найнеймовірніших світів. Або навпаки – цілком реальних рудих дівчат, які легко проганяють твою зимову хандру, лишень закутавши тебе в смугастого шалика або просто посміхнувшись із вікна останнього тролейбусу.

Поза тим, той, хто вирішить, що це «музика для дівчаток», сильно помилиться. Не даремно ж один британський критик позначив музичний жанр Орлової як «бадьорий і похмурий балтійський попфолк», а його російський колега – як психофолк. Сама ж Аліна говорить, що її музика «звучить так, ніби хтось голосить за стіною». В цілому ж усе, що робить Аліна, цілком вкладається у концепцію «інді»: і музика, і малюнки, і сам стиль життя.

До речі, про малюнки. Як художниця Аліна анітрохи не менш цікава, ніж як музикант. І хоча сама вона у візуальному мистецтві вважає себе початківцем, деякі мистецькі галереї вже придивляються до її робіт і пропонують влаштувати індивідуальні виставки. Поки ж вона вчиться в Художній академії, називає себе «приреченою мавпою» і активно гастролює Європою. До речі, литовський уряд виділив Аліні грант у розмірі 10000 латів на її перший гастрольний тур – небувалий випадок у прибалтійській практиці.

У січні року, що минає, Аліна презентувала свій дебютний альбом. Він названий за повістю Рувіма Фраєрмана: «Laukinis ?uo dingo» – «Дика собака Дінґо» (або, завдяки грі слів, «Дика собака втекла»). Презентація проходила у вільнюському костелі Святої Катріни та транслювалася на одному з центральних каналів Литви. До альбому ввійшло 16 пісень, більшість з них, зрозуміло, литовською («M?nulis» – «Місяць», «Vaiduokliai» – «Привид», «Nesvarbu» ¬– «Не важливо», «?eme, sukis greitai» – «Земле, крутися швидше» та інші). Одна – англійською («Twinkle, Twinkle Little Star») і дві – російською («Спи» та «Утомленное солнце»).

Любителі аналогій порівнюють її то з CocoRosie, то з Региною Спектор, то з Торі Еймос або The Dresden Dolls. Наскільки правомірні такі порівняння – судити слухачеві, але сама Аліна вважає, що ці паралелі дещо «притягнуті за вуха». Скажімо, з Региною Спектор у Аліни всього-то й спільного, що суто зовнішня схожість форматів: «дівчина + рояль». «Думаю, відправні точки у Спектор і у мене зовсім різні», - говорить співачка.

Аліні всього 20 років, і її життя сповнене контрастів і протиріч. Вона знімається для Vogue і при цьому носить смішний одяг із секонд-хендів; її можна побачити на великих європейських опен-ейрах, а можна – в дивних швейцарських сквотах; вона виступає в костьолах і бере участь у мітингах на захист Тібету. Вона, кажуть прихильники, як електрика – її абсолютно неможливо зрозуміти, можна тільки прийняти. Її музика, вважають критики, – «як проза Сеннт-Екзюпері: якщо ви це відчуваєте, значить, ви ще не остаточно зачерствіли».

19 грудня Аліна побуває в Україні вже вдруге. Її перший український концерт пройшов трохи більше, ніж місяць тому у Києві, в рамках Moloko Music Festival. «В повітрі явно відчувалося, що більшість присутніх чекає лише на хедлайнерку вечора, Аліну Орлову», – пише журнал AZH. Організатори концерту в Харкові, арт-центр “PivNick», переконані, що харківська публіка прийме юну литовську піаністку не менш гаряче, аніж столичний глядач.

Концерт відбудеться 19 грудня о 19:00 в драматичному театрі імені Шевченка (вул.. Сумстка, 9). Квитки можна придбати в касах театру Шевченка і ХАТОБ’і, касах на станції метро «Історичний музей» і в арт-клубі Pintagon. Усю додаткову інформацію вам нададуть за телефоном +38 057 705 02 26.

 
 

Додав Art-Vertep 28 листопада 2008

Про автора

Международный джазовый фестиваль «KHARKIV ZA JAZZ FEST» Художественная концепция фестиваля: Джаз давно вышел за рамки просто музыкального направления. Он стал символом хорошего вкуса, образован

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска