Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Юрій Фоменко / Гросмейстер

 

   Осіннього дня під старою грушею сиділи двоє. Величезний сивий, майже зовсім білий, дід Іван і поважний чоловік середніх років, гросмейстер Петро Андрійович.  Їхні погляди блукали у глибині саду.  Вони грали в шахи.  Грали без шахівниці - “наосліп”, тримаючи у пам’яті всю партію.  Дід Іван вже майже не бачив. У Петра Андрійовича скупі чоловічі сльози наповнювали очі.   

     Під цією ж грушею  стояв великий стіл. За ним проходили початкову школу шахістів більшість хлопчаків із кутка. Стара шахівниця пам’ятала тисячі партій. Вона знала блискавичні перемоги, трагічні поразки, вперту боротьбу.  По ній рухали фігури руки майстрів і початківців.  На ній відтворювались і обговорювались партії відомих гросмейстерів. Під грушею малий Петро, переймаючи науку діда Івана, починав шлях у великі шахи. Груша, стіл, шахівниця – невід’ємна складова культури цілого кутка на околиці передмістя.

     …Неспішно оголошувались ходи. Дід Іван намагався захопити білими центр шахівниці, Петро Андрійович тримав оборону. Вони розігрували іспанську партію, як два десятки років тому, перед від’їздом молодого Петра до столиці. Це нині він – гросмейстер, має власних учнів, а тоді – юнак, навчений дідом шахового мистецтва.  З квитком на потяг, атестатом, вузликом з харчами, подарованими батьком шахами та майже сотнею карбованців, він їхав підкорювати столицю.

       У Петра Андрійовича перед очима поставали картини з дитинства й юності. Як чекали з  радіоприймача кожного ходу Карпова на чемпіонаті світу… Повторювали партію на шахівниці...  Старше покоління вдавалося до детального аналізу  кожного ходу, робили прогнози. Він згадував, як вони дітлахами заливалися сміхом, коли стигла груша падала на дошку посеред серйозної партії друзів діда Івана.  Згадувались дідові листи й шахові баталії по поверненню до рідного кутка. Петро Іванович знав, що дід Іван у світлиці, під скатертиною, тримав  вирізки з газет, де йшлося про його, Петра, перемоги. Чого тільки вартували відповіді діда на запитання друзів: ”ну як там твій вихованець?”

     Під старою грушею “наосліп”, грали в шахи гросмейстер Петро Андрійович  і народний гросмейстер дід Іван.  Як же хотілось Петру Андрійовичу, щоби ця партія не кінчалась!…

    …Петро Андрійович робив настанові молодіжній команді перед початком завтрашніх баталій чергового чемпіонату країни з шахів.  Погляд  його губився, молоді вихованці з подивом, не перебиваючи, слухали тренера – “…немає нічого, більш почесного, ніж перемогти команду із сусіднього кутка…”

 
 

Додав oleg.verbova 20 січня 2013

Про автора

Коли я народився  була осінь. Жовтий лист  падав на мокру землю.  Запах осінніх трав лиш злегка нагадував  їх ще нещодавно пишну велич. І серед тої осені пішов я по молодій отаві в життя. На північ ліс, а на південь степ.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска