Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Вікторія Наріжна / Музичні алюзії як засіб образотворення в романі Любка Дереша «Культ». Розділ 1.3. Банзай і Дарця: єдність протилежностей як «ідеальний суб’єкт»

1.3. Банзай і Дарця: єдність протилежностей як «ідеальний суб’єкт»

Розглянувши поодинці образи Юрка Банзая та Дарці Борхес у контексті музичних алюзій, ми не можемо не приділити певну увагу такому важливому структурному елементу, як взаємодія між цими образами. Особливо цікавим в цьому відношенні здається нам порівняльний аналіз тих значень, які витворюють музичні алюзії в образах цих персонажів.

Для початку вважаємо за необхідне дещо розширити поле значень, вже закріплених нами за образом Юрка Банзая. Тепер, після аналізу образу Дарці крізь призму «адресних знаків», та головним чином — у порівнянні з ним, можемо вивести кілька, ймовірно, навіть важливіших характеристик, аніж маргінальність та анахронічність.

Якщо за Дарцею ми в попередньому розділі закріпили такі ключові значення, як «хаос», «ірраціональне світобачення» та «домінанта відчуття над раціо», то за Банзаєм можемо закріпити значення «потяг до структури», «пізнання», «домінанта раціо над відчуттям». Треба, щоправда, одразу означити, що останні пункти в обох переліках позначають не засади світогляду, а, так би мовити, природні здібності, природжену спрямованість особистості.

Знаки такої протилежності знаходимо при порівнянні груп алюзій, пов’язаних з одним і з іншим персонажем. Музика, пов’язана з Дарцею, ще не відійшла так далеко від пісенно-блюзової традиції: Джоплін була по суті блюзовою співачкою; Гендрикс експериментував у сфері блюзових перетворень, поєднуючи рок, блюз, джаз, соул в традиційному та психоделічному варіантах. Проте, в сфері експерименту ця музика перетворювалася на малоструктурований, хаотичний набір імпровізацій, в яких лише вгадувалися вихідні напрямки і які приваблювали саме екзотикою первісної синкретичності. Музика, що є «другим Я» Банзая, навпаки, відрізняється складною структурою та потягом до удосконалення цієї структури. Її основою, на відміну від психоделії, вже не є імпровізація в тому напівсвідомому, екзальтованому, екстатичному стані, який наближував психоделічну музику до шаманського дійства (недарма ж Джимі Моррісона часто називали шаманом). Прогресивний рок засновується, навпаки, на дбайливій роботі, на свідомому, неінтуїтивному компонуванні музики. Це не підсвідомий синкретизм, а досягнена вольовим зусиллям еклектична рівновага.

Проте сказати, що з переходом до усвідомленої структурованості рок-музика втратила свій містицизм, не можна. Змінилася форма: переживання містичних станів змінилося їх осмисленням. Якщо творці психоделії вкладали у свої тексти враження від пережитого під дією наркотиків контакту з містичним, то тексти прогресивного року радше являють собою спробу філософського заглиблення у містичне та метафізичне.

Таким чином, з порівняння психоделічної музики та прогресивного року висновуємо протиставлення «відчування/пізнання», яке можемо сміливо застосувати і при порівнянні самих образів Дарці та Банзая.

Можна навіть говорити про те, що під таким кутом розгляду ці образи-персонажі самі стають означниками, що виражають відповідно означувані «знання» («пізнання») та «відчуття» («відчування»).

На можливість такого трактування вказують також інші, «немузичні» фрагменти тексту. Розглянемо їх як підтвердження нашої думки.

По-перше, знаковою в процесі віднесення аналізованих образів до протилежних сфер знання та відчуття є епізод прогулянки Дарці та Банзая, змальований в третьому підрозділі п’ятого розділу роману. Тут знаходимо такий фрагмент:

"Після обіду вони пішли до нього в комірчину. Банзай тлумачив їй тонкощі фотосинтезу, темнова фаза. Малював графіки, схеми, вона дивилася, розказував, вона слухала (1). Коли він підвів свою розповідь до логічного завершення (2), інкрустуючи її цитатами з «Біохімії» Альбертса i «Так сказав Заратустра» Ніцше (3), Дарця, замість того, щоб подякувати й піти у гуртожиток, спитала, чи він би не пішов з нею прогулятися (4)." [6, с.44]

Лексія (1). Не будемо вважати кодами ті наукові назви, які зустрічаємо в тексті — віднесемо їх на рахунок того, що цитований епізод відображає, по суті, факультативне заняття з біології. Але вже наступне речення дає підставу до роздумів. Банзай «малює графіки, схеми» та «розказує», тоді як Дарця «дивиться» та «слухає». Дії Банзая є продуктом мисленнєвої діяльності, тоді як дії Дарці — просто застосуванням органів чуття. Вона не запитувала, не уточнювала, не доповнювала — вона просто дивилась та слухала. Банзай, у той самий час, не просто «розказував», для обґрунтування своїх пояснень йому необхідні схеми та графіки, що видає потяг до структурованості.

Лексія (2). Туди ж відсилає нас вислів «логічне завершення»: адже завершення може бути логічним лише за умови струнко структурованої оповіді — інакше як визначити критерії його логічності?

Лексія (3). Дуже значущою подробицею є «інкрустація цитатами». Цей момент можна розцінити як примарну появу автора: дуже вже іронічним є введення Ніцше у шкільну лекцію з біології. У цієї іронії може бути ряд потрактувань: іронізування над надмірно визначальною роллю ерудиції в житті Банзая, іронізування над подібною проблемою самого автора (адже весь текст теж не скупиться на цитати), іронізування над «агонічною цитатністю» всієї сучасної доби, врешті решт. Віддати перевагу котрійсь із цих інтерпретацій неможливо; зрештою, вони можуть цілком мирно співіснувати в дусі полісемантичності.

Лексія (4). Цей фрагмент ще раз повертає нас до певної тотожності між образом Дарці та образом хіпі: самостійно та несподівано пропонуючи Банзаєві прогулянку, Дарця, по суті, не виправдовує соціальне очікування (іншими словами, порушує соціальний стереотип).

Тепер розглянемо ще один фрагмент, вже цитований нами раніше:

«Дарця Боргес розказувала йому про себе (1): про дебільних однокласників з Новояворівська, про її любов до Гендрикса, Джоплін та Моррісона (2), про купу цікавих i просто речей з її життя(3)» [6, с.44].

Лексія (1). Доки триває прогулянка, Дарця не просто розмовляє з Юрком, вона «розказує йому про себе», тобто розкриває перед ним свій внутрішній світ. В той час як Банзай намагається приховати свою справжню сутність за чужими словами, Дарця, навпаки, прагне розкритися, дати іншому можливість доторкнутися до її мікрокосму.

Лексія (2). Те, що вона розповідає про себе Юркові, носить виразне експресивне забарвлення. Характеристика однокласників «дебільні» є водночас експресивною та по-дитячому безпосередньою (тобто, знову-таки вказує на незалежність від соціально-стереотипного мислення). Дарця розповідає про «любов» до Гендрикса, Джоплін та Моррісона; вона не говорить про «прихильність», або «уподобання», або «зацікавленість», а використовує потужну експресивну абстракцію — «любов», слово, яке переважно вживається по відношенню до близьких, добре знайомих людей. Така висока експресивність висловлювань свідчить про яскраве, емоційне, чуттєве світосприйняття, що може бути протиставлено Банзаєвому прагненню сприймати все крізь призму вже сказаного, вже відомого (в цьому плані Банзай є ідеальним постмодерним персонажем).

Лексія (3). Тут проявляється «аструктурність» Дарці (на противагу Банзаєвій структурованості). Слово «купа» викликає асоціації «безлад», «хаос»; цим словом неможливо схарактеризувати якусь структуровану єдність. Та й взагалі вся конструкція «купа цікавих та просто речей», вказує на відсутність структури та наявність спонтанного набору повідомлень, набору, продиктованого одномоментними відчуттями.

Інші підтвердження того, що Банзай і Дарця виступають в тексті репрезентантами двох полярних способів пізнання світу, можна виявити при аналізі містичної лінії твору.

По-перше, варто розглянути «містичні здібності» обох. Власне, як Банзай, так і Дарця прагнуть «розширеної свідомості», якої шукали хіпі, й шляхів до неї шукають теж у традиційний спосіб — через вживання наркотиків (щоправда не всіх підряд, як це практикувалося молоддю 60-х, а лише гашишу*). Проте досвід переживання паранормальних станів у них принципово різний: якщо Банзай вперше «виходить» (впадає в стан глибокої медитації, втрачає зв’язок з тілом) під дією наркотику, то Дарці вдається це здійснити просто за допомогою вольового зусилля [6, с.89–90].

* Гашиш — сильна наркотична речовина, отримана з найбільш смолянистих частин рослин виду Cannabis (коноплі).

Містичні здібності Дарці розглядаються як дар: поняття само по собі більше зі сфери відчуття, аніж пізнання; як правило, дар протиставляється навичкам, вмінню тощо.

До поняття дару виводить нас і порівняння ролей, які відіграють Банзай і Дарця в боротьбі, що її ми можемо для простоти умовно назвати протистоянням Добра та Зла (хоча це й буде дещо некоректно по відношенню до тексту, бо «зла не існує, як і добра. Є протилежні енергії» [6, с.95]).

Незважаючи на те, що Дарці відведена вирішальна роль у фіналі боротьби, носієм знання про те, що відбувається, стає Банзай. Його, а не Дарцю в «усвідомлених сновидіннях» відпроваджують до Вавилонської бібліотеки й буквально «фаршують» необхідними для подальшої боротьби відомостями. У візіях, які отримує він під час наркотичного сп’яніння, також міститься «інформація». По суті, Банзай стає ніби провідником між знанням та Дарцею.

До речі, аналіз візій теж надзвичайно важливий для розуміння образів Дарці й Банзая як матеріального виразника опозиції «відчуття/знання». Банзай, як ми вже згадали, у своїй візії отримує додаткову інформацію. Вийшовши «у трансценденцію», Банзай здійснює діалог з «нічим», яке з тим же сповнене інформації та, навіть більше, зобов’язане її надати: «[а хто ти?] [я ніщо. Я просто так. Порожнеча. Сказати б, твій далекий родич] [чого ти хочеш?] [запитань]» [6, с.94].

Натомість Дарця у своїй візії взагалі ні з ким не провадить філософських розмов. Вона взагалі не говорить, вона «лицезріє»: «Вона лицезріла створення світу» [6, с.121]. Архаїзм «лицезріти» тягне за собою містично-релігійні асоціації, «лицезріти» — не просто дивитися, а дивитися екстатично, переживаючи щастя та просвітлення від побаченого. Така інтерпретація знову ж таки відсилає нас до містично-чуттєвої складової образу Дарці, складової, що перегукується із музичною культурою хіпі. Ця візія вже не є просто галюцинацією, вона справді лежить у сфері «розширеної свідомості».

Власне, докладний аналіз цього фрагменту тексту буде проведений у другому розділі, а зараз тільки зазначимо: Дарця не просто споглядає створення світу, вона бере в ньому участь. Це можна інтерпретувати як алегорію: адже, відігравши вирішальну роль у «битві Сил», вона дійсно допомогла створити світ наново (бо все порятоване є вдруге народженим). З іншого боку, ця співучасть може бути лише означником найвищої точки екстатичного стану, апогею «розширення свідомості». Ці інтерпретації є рівноцінними і можуть розглядатися як паралельні.

Таким чином, будучи виразниками двох протилежних систем пізнання світу, Банзай і Дарця разом творять образ «ідеального суб’єкта» — наділеного знанням та водночас здатного сприймати світ на чистому чуттєвому рівні. Щоправда, відчуття в цьому поєднанні превалює над знанням: Банзай (носій знання) виявляється лише підставною особою, покликаною приховати існування справжнього Закриваючого; Дарця (носій дару) виявляється справжнім Закриваючим і, не володіючи жодним знанням, на суто інтуїтивному рівні успішно справляється із задачею порятунку світу. Аналіз опозиції «Банзай як підставка/Дарця як справжній обраний» виявляє у протиставлення «знання/відчуття» конотаційне значення «несправжнє/справжнє», яке відбиває ідеологічне спрямування всього тексту.

Насамперед варто сказати, що прикінцевий розвиток сюжету дає змогу розширити інтерпретацію образу «ідеального суб’єкта». Обидва центральні персонажі зазнають фізичної смерті, яка, тим не менш, не є завершенням сюжету, а лише переходом на якісно інший рівень, відображений у «Післяслові». Таким чином, можна припускати, що з процесом фізичного умирання остаточно сформувався «ідеальний суб’єкт» Дарця-Банзай, що побутуватиме на новому, «ширшому» рівні свідомості. Щоправда, це формування присутнє в тексті лише потенційно, у вигляді натяку. В «посмертному» діалозі Дарці із Сатиром-Гітаристом (цей образ буде детально розглянутий в другому розділі) останній говорить: «Йди. Не затримуйся тут. I передавай привіт Банзаю — він мене повинен пам’ятати!» [6, с.206]. Ці слова можуть розглядатися як обіцянка «закадрового» возз’єднання образів Банзая й Дарці у вічне єдине ціле.

 
 

Додав Art-Vertep 22 лютого 2003

Про автора

Народилася 18 травня 1982 року. Народжуватися було спекотно. З того часу, до речі, в день мого народження спекотно чомусь завжди. В житті мені з усім непристойно поталанило: з батьками, з друзями, з чоловіком, з батьками чоловіка, з друзями ч

 

Коментарi

25 вересня 2006

Панянко Наріжна, ви висмокутеєте з пальця дуже глибокі і філософські трактування. Впевнений, Дереш не вкладав в то і сімдесятої долі того, що ви про нього тут накалякали.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска