Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Галереї Товари Статті Інформація

Автори / Андрій Пушкарьов / ВРАЖЕННЯ ПРО МОСКОВСЬКИЙ СИМПОЗІУМ

ВРАЖЕННЯ ПРО МОСКОВСЬКИЙ СИМПОЗІУМ

Нещодавно під Москвою, у місті Домодєдово в історико-художньому музеї пройшов Перший міжнародний симпозіум з паперової різьби. Симпозіум був присвячений 95-річчю нашого українця з Харкова, — збирача паперових різьблених творів — Петриненка А. М. Ще за радянських часів його колекція, в котрій налічується понад 4 тисяч творів з різних країн, була зареєстрована в ЮНЕСКО.

Мені з донькою було дуже приємно представляти на симпозіумі мою талановиту та незалежну країну. Ми привезли твори, які ще з козацьких часів в нас називали витинанкою. Україна, крім нас, ще була представлена докладом М. В. Гоцуляк (першим директором музею витинанки з м. Могилів-Подільський) та творами Дарії Альошкіної зі Львова. Дарія — донька відомих українських скульпторів, яка привезла витинанки на трипільську тему.

Нас чекали і ми це знали, тому і пронесли Українську помаранчеву хвилю від Червоної площі, до самого симпозіуму. В мене всі твори були обміняні на куплені. Коли ми розповідали про Україну, відродження народної культури, про наші симпозіуми, на яких всі влаштовані, нагодовані та ще й матеріально підтримані, мені росіяни та литовці говорили, що я розповідаю казку. Нам заздрили, що ми так любимо свою країну, що в нас є свобода слова, демократія. Дуже гарно на симпозіумі виглядали білоруси, які зберегли в творах свою автентичність та коріння.

Гірше всіх, на жаль, виглядали росіяни. І зустріли гостей не як в Україні. При цій московській бездарній розкоші, де жахливі нові пам’ятники вже витісняють старі, де забудовуються площі і вже не видно древньої архітектури, там могли б зустріти нас краще. Я 15 років не був у Москві, але був в Парижі, Амстердамі, Кьольні, Мюнхені та інших європейських містах. Є з чим порівняти. Неприємно вражає безліч турнікетів. Навіть в храмах безліч військових охоронців. В Парижі в Лувр член спілки художників України може пройти безкоштовно. В «братській країні» мені прийшлось по це довго сперечатися в адміністраціях музеїв. В музеї Пушкіна мені відверто сказали, що Париж — столиця художників, а ви приїхали в столицю мафії.

Повернувшись з симпозіуму ми з донькою ще більше стали шанувати Україну. Треба цінувати те що є — навіть з якимись недоліками. Дійсно — Україна не Росія — ми різні, різна культура, навіть очі киян не такі як в Москві.

З повагою до своїх братів та сестер, Андрій Пушкарьов. Голова школи писанкарства м. Дніпропетровська. Член Національної Спілки художників України. Член Спілки майстрів народного мистецтва України.

 
 

Додав Art-Vertep 22 лютого 2003

Про автора

Народився 28 грудня 1960 р. у м. Кривий Ріг. Мама – Кошелевська Лариса Олександрівна – викладач фортепіанного відділу ДМШ. Батько – Пушкарьов Томас Олексійович, робітник. З 13 років відвідує студію Євгена Лещенка (нині відомий митець Укр

 

Коментарi

10 листопада 2006

Знай наших! Натхнення в праці тобі у цей робочий час. Привіт тобі від Миколи Теліженка, його виставка в Києві (80 великих повноформатних витинанок виконаних у 2005-2006 рр.) заворожила - ходив три рази, водив знайомих. Андрію, треба працювати і робити виставку, знаю, що ти знаєш, тому натхнення тобі і звитяги у праці!

18 грудня 2006

Андрюха , я ляпаю в долоні!!!!!

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска