Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Вертеп і Мертвий півень презентуватимуть нові альбоми в Дніпропетровську

Все дуже просто: триматись один за одного,
відбиватись від чужих,
захищати свою територію,
своїх жінок і свої будинки.
І все буде добре.
А навіть якщо не буде добре,
то буде справедливо.
С. Жадан. Ворошиловград

Я сам себе вимуштрував, на війну послав,

а рушницю забув – ну і Слава Богу!

Роман Садловський, Назар Гончар.

На честь Дня Прикордонника, гурти "Вертеп" та "Мертвий півень" презентуватимуть свої нові альбоми. Стилістично різні доробки двох гуртів дають схожі відповіді щодо питання персонального спротиву ситуації, яка складається в усіх сферах життя. Інді-партизанський проект Мертвого півня має назву Радіо Афродита (короткохвильова радіостанція УПА, організована влітку 1943 для ознайомлення західного світу з боротьбою ОУН). Це спроба уявити, що радіостанцію з такими позивними не розгромили у 1945 році і вона працює досьогодні. Це збірка осучаснених переспівів майже забутих українських гітів ХХ-століття. «Зельоно» - збірка авторських пісень та маловідомих народних композицій зіграних в етно-джазовому та фольк-фанк-роковому звучаннях. Гайдамацькі, повстанські, весняні, ліричні композиції; фолк, інді, ф`южн; суміш минулого і теперішнього з відповіддю на питання, яке ставить майбутнє. Все це можна буде побачити і послухати 29 травня о 19:00 в клубі Дім Кабаре!

Гурт «Вертеп» до свого 10-річчя представить новий альбом

«Зельоно. Приворотні пісні»!

«Зельоно» - це сьома платівка в дискографії гурту. Цього разу це авторські пісні та маловідомі народні композиції зіграні в етно-джазовому та фольк-фанк-роковому звучаннях. Тут і мавки з купалками, і веснянки з ворожіннями та чар-зіллям, дві гайдамацькі пісні і дует з «Дахабраха», власне як і мусить бути у «Вертепі». В цілому настрій альбому зазначено в самій назві: «Зельоно» (або «зелене», «зелень», «зілля»):

колір Весни і назва всього, що вдягнено в листя; рослини, ліки і трави; зелений тиждень – русалчин тиждень після Трійці, коли мавки захоплено розкривають обійми чоловікам, які «маються»; «тютюном-зеленчуком» називали у 18 ст. коноплі; в 16 ст. «зєллям» називали вогнепальний порох; «зелейщиком» називали порохового майстра; «зелейний майстер» - знахарював людей лікарськими травами; ну, і врешті - «зєло», і досі вживають в кількох слов`янський мовах, називаючи так щось сильне, багате, велике.

Детальніше про альбом та 10-річний вік «Вертепу» в інтерв`ю з лідером гурту Тимофієм Хомяком

Пісні з нового альбому "Зельоно.Приворотні пісні" Ви можете прослухати за посиланням

За 10 років свого існування гурт "Вертеп" виступив на більшості клубних та фестивальних сценах країни та видав шість музичних альбомів. Музика "Вертепу"- це синтез українських народних пісень з кращими прикладами world-musik. Самі музиканти окреслюють свою музику як Етно-фюжн, в якому віртуозно сплітаються чотири вокали, афро-латинські ритми, бандура та скрипка, фанковий бас та джазові клавіші! Музиканти грають на двох десятках інструментів, співають дописані ними народні тексти, та приписані їм як народні - авторські, синтезують сучасну поезію долучаючи самих поетів (С.Жадан, М.Савка, Ю.Покальчук, Д.Лазуткін)! Одним словом - "Вертеп"! Феєричний і непередбачуваний, ліричний і драйвовий! Слухайте і дивіться!

Гурт Мертвий Півень презентуватиме
«Радіо Афродита»

Пам’ятати, пригадувати, не забувати, фіксувати, документувати, переказувати, переспівувати, нагадувати, зберігати, - саме такі свої внутрішні потреби, задовольнять Півні, працюючи над цим проектом. Уряди, президенти та імперії зникають, музика та правда залишаються. Михайло Барбара: «Деякі мої друзі останнім часом наполегливо ставлять мені досить пряме запитання: «Що робити?». Це підштовхує мене до розробки персонального плану спротиву, до якого можуть долучитися інші. Мені здається, що ідея «Мертвого півня» зробити проект «Радіо Афродита» тепер є нашим обов’язком. Найкраще, що ми можемо робити – це музика. Але я вірю що до нас, крім музикантів, долучаться науковці, письменники, художники та всі, хто перейнятий питанням: : «Що робити?».

Бажання переспівати старий український поп – зовсім не нове і походить не від браку власних ідей. Якось я зайшов до монтажної у Харкові, де іде робота над півнячим відео на пісню «Гуцулка Ксеня», і монтажерка мені сказала дослівно таке: «Ти знаєш, тут до мене мама заходила. Вона цю пісню знає. Почала підспівувати. А я думала, що це ваша пісня…».

Ми не можемо і надалі забувати наші пісні, взагалі забувати. Час вивчити уроки і діяти асиметрично, так, як вони не чекають. Радіо Афродита – це також своєрідна відповідь на партизанський статус сучасної української музики та культури. Відключення її від медійних каналів, дистрибуційних мереж та великих сценічних майданчиків.

Радіо Афродита – це скоріше поп-музика. Однак не дешева підробка, яку нам пробують підсовувати під виглядом «українського шоу-бізнесу» (перепрошуємо за вживання порнографічних термінів). Радіо Афродита – спроба довести, що музика для багатьох може бути живою, якісною та драйвовою. І така музика в нас є.

  • 29 травня. 19:00
  • Клуб Дім Кабаре (Дніпропетровськ, вул. Гопнер 4-а)
  • Кількість місць обмежена!
  • Квитки: 70 грн передпродаж, 90 грн в день концерту
  • Замовлення квитків за тел. (056) 745 10 60

 
 

Додав Тім 26 травня 2011

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

Автори пов'язані с новиною

Гурт мандрівних дяків Вертеп , Мертвий півень , Сергій Жадан , Тимофiй Хомяк , Олексiй Бондаренко

 

Коментарi

21 квітня 2011

Ото буде файно!
Б'ютіфул Зельоно на крилах Радіо Афродіта)

Chyzh
21 квітня 2011

На хвилях Радіо Афродіта? :)

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска