Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Мандрівники (Жадан, Ойра, Кириченко) Фламенко (2012) 12.72 Mb
Мандрівники (Жадан, Ойра, Кириченко) Форелі (2012) 11.44 Mb
Мандрівники (Жадан, Ойра, Кириченко) Крига (2012) 8.38 Mb
Мандрівники (Жадан, Ойра, Кириченко) Форель (2012 р) 4.49 Mb
Мандрівники (Жадан, Ойра, Кириченко) Чорна Жінка (2012 р) 3.13 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Інформація

Автори / Мандрівники (Жадан, Ойра, Кириченко) / Харків`яни Сергій Жадан, Андрій Кириченко та гурт «Ойра» завершили промо-тур проекту «Мандрівники»

 «Мандрівники» всерйоз  претендують на титул найкращого музичного проекту 2012 року, а його учасники на звання «Героїв країни»! Харків-Дніпро-Полтава-Луцьк-Київ. П’ять діб українськими автобусами та потягами, 2000 км нашими, цього разу справді зимовими, дорогами, та головне - щовечірні феєричні виступи.
Січневий 15-тиградусний мороз не завадив зібрати повні клуби у п`яти містах поспіль, не дивлячись на те, що музичний контекст був загадкою для публіки. А напрямки, в яких працюють добре відомі артисти, до цього, здавалося б, були непересічні. World music та яскравий український фолк «Ойри», експерименти зі звуком від електронного композитора Андрія Кириченка (Nexound) та Сергій Жадан в ролі фронтмена (читання, декламування, репування і приспівування) і, ясна річ, як автор поезій.
За словами Сергія Жадана, який по телефону відкоментував цей міні-тур, музиканти навіть не очікували такого теплого сприйняття незвичного музичного проекту. «Ми почали з Харкова, де були всі свої, небагато людей та, що найголовніше для прем`єри - була домашня затишна атмосфера, яка надихала музикантів. Далі заповнені зали: у Дніпрі був найдрайвовіший концерт, а в Полтаві найуважніша публіка, ми двічі виходили «на біс»:). Дуже добре приймали у Луцьку, крім того на концерт спеціально приїхали друзі зі Львова та Бреста, що було звичайно приємно. А столичний концерт ми відпрацювали вже зіграним колективом, з бажанням продовжити програму далі!) Та це вже навесні, хай морози спадуть! Направду дякуємо всім за чудове сприйняття!»
«Мандрівники», як цілісний проект, розпочався трохи більше року тому, хоча, в тій чи іншій комбінації, співпраця «Ойра»-Кіріченко або «Ойра-Жадан» триває вже багато років. 20 треків програми (з них до альбому увійде тільки половина) різні за стилем і настроєм: майже класичне декламування віршів Сергієм Жаданом під електронні звуки та пару сопілок, змінюється на його реп з фанковим басом, а традиційна коломийка голосом справді чарівної Галі Бреславець (між іншим професійний викладач народного співу в Харківській консі), переходить в їх дует. Переплетіння та нашарування емоцій, сюжетних ліній, музичних та вокальних імпровізацій, але при цьому - гармонійно і цілісно, ніби одна велика оповідь про всіх нас, хто в дорозі.
Але скільки б не говорилося, то все треба почути. Навряд чи хтось зможе заперечити те, що всі присутні залишились несподівано вражені та очікувано задоволені. Перші 15-20 хвилин кожного виступу занурювали слухачів у невідомий досі формат концерту, на якому не те що говорити між собою, а й аплодувати між композиціями здавалося недоречним.. І тільки після остаточного проникнення в музичний та поетичний контекст тебе розслабляло, і оплески та «браво» накочувались хвилями, перетворюючись під кінець виступу на бурю захоплення. Про що пісні? Читайте вірші Жадана: про моряків та далекі країни, про подорожуючих та шукачів пригод, про карти, на яких не нанесено маршрути та якими йдуть каравани, про кордони і кохання без них.

Втомлені, але задоволені, замерзлі, але незламні, «Мандрівники» обіцяють повернутись навесні, з виданим альбомом, ще більшою програмою та ширшою географією виступів. В рідному Харкові «Мандрівники» відіграють великий концерт вже 7-го березня в «Агаті».
Коли за вікном  20 градусів морозу, й проблематично навіть просто пересуватися , не говорячи вже про подорожі, мандрівники самі приходять до тебе. Те, що вони створюють, не обізвати словом «атмосфера». Доречніше було би – магічний реалізм, хоча це й прерогатива Маркеса. Чому саме так? А от чому …
Ти – в потязі. Твоє серце, твоє дихання й дихання всіх тих, хто поруч б’ється в одному ритмі. Ти тягнешся по своїм приватним рейкам, своїм приватним потягом. Ти заплющуєш очі – пахне чаєм та цигарками, десятки вогників в темряві столів, мов віддалені населені пункти. Спалахи фотоапаратів – як ліхтарі, що миготять у вікнах потягів, порушуючи тендітні нервові сни мандрівників. І тільки вода у склянці, що на сцені – спокійна.
Так і минає час – і ніби вода затерпла
В землі, оминаючи нас – прорізаються стебла…

Про що говорять випадкові попутники? Про те як кохають та помирають у нашій країні, про те як чекають на весну, про все що є і чого не буває… Звуки музичної шкатулки та найдавніших інструментів, таких давніх, що ніхто вже не пам’ятає, як на них грати. Все це дозволяє тобі зануритись у себе, посеред цієї зими, так глибоко, на глибину голосів Ойри.

Тимофій Хомяк, Дарина Тітова. www.artvertep.com

 
 

Додав ceny bab 31 січня 2012

Про автора

«Мандрівники» - новий проект, в якому зустрілося СЛОВО поета Сергія Жадана та магічні МЕЛОДІЇ електронно-етнічного гурту «Ойра та Андрій Кириченко». Сергій Жадан (народився 1974 р.

Автори пов'язані с новиною

Сергій Жадан , Ойра , Андрій Кириченко , Мистецька аґенція Арт-Вертеп , Тимофiй Хомяк

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска