Увійти · Зареєструватися
 

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Урочиста процесія «Старокиївські Вайї» 7 квітня о 18:00

Мистецьке об’єднання «Золота Корогва» запрошує Вас взяти участь в урочистій процесії «Старокиївські Вайї», що відбудеться 7 квітня о 18:00 та розпочнеться від Володимирського собору.

Традиційно за тиждень до святого Великодня, на Вербну (Лазареву) суботу, у селах і містах України ввечері влаштовували урочисту ходу, що символізувала вхід Ісуса Христа в Святий Град. У Єрусалимі Сина Божого віншували пальмовими гілками – вайями, в Україні ж на зміну пальмі прийшла шанована в народі верба. Вже з XI ст. на Русі зустрічаємо згадки про віншування Господа вербовим гіллям, що раніше за інших покривалось зеленими бруньками й котиками.

Святкова хода починалася від церкви й ішла по всьому місту: музиканти грали врочисту музику, співці заводили псальми й канти, а святково вбрані дівчата й молодиці устеляли дорогу почесній процесії, співаючи старовинних веснянок. Та найбільше «носити вербу» любили бурсаки і діти: «Кому трапиться найдовша гілочка, той буде найщасливішим!», - казали вони.

«Старокиївські Вайї» відбудуться за участі ансамблю старовинної музики «Хорея Козацька», театру історичного танцю «Алєнтрада», фольклорного гурту «Божичі», київської «Просвіти», Київського молодіжного православного братства святих Бориса і Гліба, Печерської сотні Київського реєстрового полку, фольклорного гурту Центру фольклору та етнографії інституту філології Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка.

Маршрут ходи: Володимирський собор - Золоті Ворота - Софія Київська - Михайлівський Золотоверхий Собор - Олександрівський узвіз - Церква Богородиці Пирогощої - церква Святого Духа Києво-Могилянської академії.

Зв’язок з організаторами:

093 767 43 81, maryana_khemij@ukr.net – Мар’яна Хемій

 
 

Додав Настічка 07 квітня 2012

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска