Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Андрій Бондар / Жива природа

Так цікаво буває в живій природі. Від спеки вона починає знемагати першою. Людина все-таки може ввімкнути собі якийсь кондиціонер, вентилятор, залягти в тінь, залізти у воду, поїхати до Норвегії. А от жива природа не може. Жива природа вилазить у спеку на дорогу чогось попоїсти-подзьобати, бо купити не вміє і не має за що.

Пташки, наприклад, змінюють свій звичний триб і вже не злітають, тікаючи від авта, а перебігають. У них просто сил немає на політ.

Я їх розумію, і згадую про американських птахів роудраннерів, або земляних зозуль, які у преріях бігають вздовж трас паралельно з машинами — ніби наввипередки. А насправді їм просто приємно ловити ці транспортні ритми. Робити ж насправді там нема більше чого. У них сильні ноги, які язик не повертається назвати "лапками". Бо це американські птахи — їх, мабуть, підгодовують.

Інша справа — наша мізерна пташечка з кулачок немовляти. Вона з'являється на дорозі не від доброго життя, збираючи якісь крупинки, невидимі нашому оку. Її помічаєш в останній момент. Я завжди в таких випадках пригальмовую, і вона встигає відбігти.

А от кілька днів тому я таку пташечку помітив в останню мить, на швидкості десь 90 кілометрів, коли ні гальмувати різко, ні звернути вже змоги не було. І вона опинилась у мене між колесами.

Я проїхав і озирнувся. І що я побачив? Пташка, як і до зустрічі зі мною, далі собі дзьобала, діловито озираючись, якийсь свій невидимий дорожній харч. Тобто, вона мене просто не помітила. Вона могла загинути і навіть цього не усвідомила.

"Ну, загинула б? Ну, і що з того?" — навіть не подумала вона.

А мене чомусь раптом прошила думка, що насправді отак і люди: живуть собі, бігають у пошуках якогось прохарчування, дзьобають, а коли приходить смерть, і далі собі продовжують дзьобати, ніби нічого не сталося. Хоч змінилось уже все, абсолютно все, але ніяк не усвідомиш. Бо не маєш чим.

Gazeta.ua



 

 
 

Додав nady 09 серпня 2012

Про автора

Андрій Бондар, поет, перекладач і публіцист. Народився 14 серпня 1974 року в місті Кам’янці-Подільському. Закінчив Національний університет «Києво-Могилянська академія».

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска