Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Наталка Сняданко / Письменники Наталка Сняданко та Євген Положій розповіли, навіщо їздять містами України

Письменниця Наталка Сняданко та письменник Євген Положій у гостях у Павла Шеремета розповіли, навіщо вони їздять Україною!

Павло Шеремет: Людей непокоять письменницькі гонорари Віктора Януковича? А ми у нашій програмі докладаємо титанічних зусиль, аби зросли гонорари в інших українських письменників.

Сьогодні в Києві відбулася презентація не одної, а відразу двох книжок: Наталія Сняданко та її книжка "Амаркорд" і Євген Положій і його збірка "Одіссея" – грубезні книжки. І сьогодні в нашій студії – ці шановані письменники, Наталія Сняданко та Євген Положій.

Дві величезні книжки. Ви, я знаю, подорожуєте по всій Україні – кожного дня нове місто, і презентуєте ці свої твори. У чому смисл такої літературної мандрівки?

Всі письменники в усіх країнах багато їздять і зустрічаються з читачами. Це нормально

Наталка Сняданко: Смисл у тому, що у нас в країні дуже мало книгарень, і люди, котрі хочуть прочитати книжки, не завжди можуть. Тому письменники змушені приїжджати, розповідати про свої книжки і привозити їх.

Павло Шеремет: І читати їх просто там, так?

Наталка Сняданко: Так.

Євген Положій: Я думаю, що відразу всю не прочитають, але тим не менше. Ну, і плюс – цікаво побачити свого читача: хто читає твої книжки, хто приходить на зустрічі. Вони питають, запитують – це обмін інформацією, це цікаво.

Павло Шеремет: Чимало подорожують з концертами поп-музиканти, і це називається "чос", а у вас літературний чос. Сьогодні – Київ, завтра у вас – Харків, післязавтра у вас – Суми. Ну, нічого собі!.. Я би це назвав літературний чос, або інтелектуальна агресія.

Наталка Сняданко: Насправді це світова практика, і всі письменники в усіх країнах багато їздять і зустрічаються з читачами. Це нормально.

Павло Шеремет: Чому "Амаркорд"? Це якось пов'язано з фільмом Фелліні?

Наталка Сняданко: Звичайно. Це один з моїх улюблених фільмів, а крім того, це мій улюблений настрій: отака якась світла ностальгія, якісь дитячі спогади. Цього дуже багато в моїх книжках, і мені би хотілося, щоб у людей якось так це пов'язувалося з тими картинками.

Павло Шеремет: А ваша книжка, Євгене? "Одіссея" – це також про мандрівки? Чи про що вона?

Євген Положій: Там також три романи і кілька оповідань. Річ у тім, що видавництво "Фоліо", яке видало ці книжки, дало нам таке завдання, щоб ми назвали ці свої збірки якоюсь відомою, класичною назвою. І Наталка вибрала фільм Фелліні, а я вибрав Одіссею, тому що, по-перше, дійсно дуже багато про подорожі, оповідання про мандри, і перша частина роману "Дядечко на ім'я Бог", який відкриває цю збірку; по-друге, там більше нічого не підійшло б – так-от підібрати було важко.

Павло Шеремет: Ну, і видавництво "Фоліо" також нещодавно видало книжку з класичною назвою "Віктор Янукович". Це прекрасно, що не лише Янукович друкується і не тільки про Януковича публікує "Фоліо".

Наталка Сняданко: Знаєте, що найкраще? Що він з нами не їздить в тур.

Павло Шеремет: А може, це й погано, що він з вами не їздить в тур – можливо, там столи вгинались би…

Наталка Сняданко: Ні, ми краще без цього.

Павло Шеремет: Читачі щасливі були б…

Євген Положій: Ні, ми самі.

Павло Шеремет: Чесно зізнаюся: я ще не встиг прочитати ваші романи, але я переглянув їх і напоровся, зокрема, Наталіє, на те, що у вас там є ненормативна лексика.

Наталка Сняданко: Є.

Павло Шеремет: Ви лаєтеся матом?

Наталка Сняданко: Що таке література? Це те, що відбувається довкола нас, правда?  І якщо вона така – от скільки у нас в дійсності мату?

Павло Шеремет: Тобто правда життя – і не будемо її лакувати.

Наталка Сняданко: Тобто, якщо ми будемо це забирати – це буде неправда.

Павло Шеремет: В нашій студії були сміливі письменники, котрі не бояться творчих експериментів, люди, котрі мандрують усією країною зі своїми романами, в них – тиждень літературного чосу: Наталія Сняданко і її збірка "Амаркорд" та Євген Положій і його збірка "Одіссея". Завтра – в Харкові, післязавтра – в Сумах. Купуйте їх романи, приходьте на їх зустрічі – не шкодуватимете!

Джерело: ТВі, Проти ночі з Павлом Шереметом

 
 

Додав nady 13 квітня 2013

Про автора

Народилася у 1973 році у Львові. За освітою — філолог, закінчила Львівський та Фрайбурзький університети, за фахом – журналіст і перекладач з польської, німецької та російської.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска