Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Галереї Інформація

Автори / Фестиваль Sziget / Острів свободи «Sziget»

Ви вважаєте себе меломаном, любите фестивалі і подорожі? І ні разу не чули про Sziget? Тоді перше точно не про вас. Це вам скаже кожен, хто хоч раз був на найбільшому європейському фестивалі, який ось уже 21 рік проводиться в Будапешті на острові Обуда.

За свою  історію Sziget перетворився з невеликого студентського фестивалю у наймасштабніший фестиваль Європи. Коли в 1993 році був організований перший Sziget, там виступали виключно угорські музиканти, а сам фест так і називався Diaksziget, що в перекладі з угорської означає «студентський острів». Сьогодні Szigetцілком заслужено позиціонує себе як Острів Свободи. Про це говорить, у першу чергу, кількість «відвідувачів». Якщо у 1993-му фестиваль зібрав 43 тисячі людей, то сьогодні на острів щорічно приїжджають близько 400 тисяч меломанів.

Судіть самі. На загальній території в 76 гектарів розмістилось 54 сцени, більше 1000 виконавців із 52-ох країн світу, 30 кілометрів ліхтарів, 20 гектарів лісу, оснащених гірляндами, 7500 робочих, 400 медичних працівників і 1200 охоронців… І все для того, аби забезпечити 168 годин безперервного музичного раю.

За словами організаторів, підготовка до фестивалю тривала не багато, не мало, – три тижні!

Ось вам іще декілька причин вважати Sziget раєм:

1.        Погодні умови.

Спека була в усіх сенсах цього слова. І на сцені, і під нею, і в повітрі. Стовпчики термометра цьогоріч підіймалися до +40 градусів. Порятунком для усіх були спеціальні системи розприскування охолодженої пари, поряд з якими завжди було людно. Та й розміщення острова посеред річки має свої переваги. З Дунаю хоч трохи віяло прохолодою, а також вперше на фестивалі був відкритий пляж на березі річки, який мав неабияку популярність серед люду.

2.        Музичний рай.

Традиційно, лайн-ап фестивалю вражав і кількістю виконавців, і різноманіттям стилів. Він, без перебільшення, задовольнив смаки найвибагливіших меломанів. Хедлайнерами 2013 року стали Franz Ferdinand, Emir Kusturica  з The No Smoking Orchestra, Empire of the sun, The Parov Stelarband, Regina Spector, Alex Clare, Biffy Clyro, Blur, Mika, Skunk Anansie, Nick Cave& the Bad Seeds, Editorsі велика кількість інших.  

Закривав фестиваль на головній сцені легендарний DJ David Guetta, виступ якого супроводжувався ефектним лазерним шоу, світловими інсталяціями та феєрверками.

Протягом усіх днів проводилисятематичні вечірки – з повітряними кульками, вітряками, пляжними кулями, фарбами (аналог індійсього фестивалю Холі). Це було одне із нововведень 2013 Sziget, яке робило фестиваль ще більш яскравим та створювало неповторну атмосферу свята.

3.        Немузичний рай.

На острові, окрім концертів нон-стоп, було чимало інших мистецьких сатисфакцій. Театральні вистави, цирк, міні-фестивалі, атракціони, спортивні розваги, виставки і навіть уроки плавання чи виготовлення ручних робіт... Це лише маленька частка з усього, що пропонував нам Sziget.

Минулорічне колесо огляду Sziget-eye, з якого відкриваються незабутні краєвиди, виросло до 65 метрів. Конструкція має 42 закритих кабіни з кондиціонерами, які розраховані на 8 чоловік, а максимальна місткість колеса огляду становить 332 особи.

Вже відома з 2011 року стіна "Before I die…"(Перед смертю я…) збирала біля себе чимало відвідувачів із крейдою в руках, де кожен бажаючий міг написати, що він хотів би зробити перед тим, як помре: "Поцілувати дівчину", "Вкрасти мільйон", "Убити шефа", "Виспатися"… Словом, скільки людей – стільки й бажань.

4.        Система оплати.

Ще однією зручністю фестивалю є безготівкова система оплати – пластикова картка Festival card.Поповнив картку певною сумою в одній із кас на території фестивалю, і більше справ із грішми не маєш. На всіх точках надання послуг стояли спеціальні карт-рідери, котрі і проводили розрахунок. Навіть при бажанні можна було залишити на чай, лиш перед цим попередивши касира.

Спокус витратити гроші було чимало. Враховуючи національну різноманітність гостей, місцеві кухарі пропонували величезний вибір страв індійської, трансільванської, грецької, італійської, французької, мексиканської, баварської, тайської кухонь…. Те ж саме стосується і випивки: напої на будь-який смак і будь-якої міцності. Обмежити вас можуть хіба фінанси.

Окрім великої кількості пунктів харчування, барів, було чимало наметів, які пропонували  хенд-мейд вироби, цікавий та досить екстравагантний одяг, різноманітні прикраси, музичну продукцію та інше.

Наостанок про Sziget можна сказати одне – краще один раз приїхати і відчути, аніж сотню раз прочитати чи почути. Тому плануйте свої відпустки правильно, запасайтеся готівкою і їдьте на Sziget – справжній острів музики, розваг і цілковитої свободи!

Пропонуємо переглянути світлини з фестивалю «Sziget» он-лайн на artvertep.com

Текст: Анастасія Поліщук, Фото: Ігор Курик

 

 
 

Додав nady 09 вересня 2013

Про автора

Перший Sziget був організований в 1993 році, на ньому виступали лише угорські музиканти. Тоді фестиваль називався Diaksziget, що в перекладі з угорської означало «студентський острів», а тепер - просто «острів».

 

Коментарi

10 вересня 2013

Прочитал статью и снова захотелось попасть в РАЙ! До встречи на Sziget 2014)))

17 жовтня 2013

От читаю про цей острів і розумію, що це ж наслідування Kazantip-у.
Але набагато культурніше. І так чудово, що є таке різноманіття в музиці. Має збирати багато цікавих людей.
Тому однозначно там потрібно побувати.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска