Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Статті Інформація

Автори / Народні Свята / Язичницька Європа

Європа, незважаючи на роки цивілізації, залишилася такою ж первісною, як на початку створення часів. Ні мобільні телефони, ні автівки, які самі паркуються, ні розумні будинки не можуть винищити наш підсвідомий страх перед зимовою темрявою і холодом, сонячними затемненнями, древніми силами, які існували тут задовго до приходу християнства і масового будівництва церков.

Є такий період - між зимовим сонцестоянням і весняним рівноденням, коли Земля майже повністю належить духам і відьмам. Особливо перші три дні після 21 грудня, коли сонце майже не піднімається над горизонтом, і, можливо, не підніметься більше ніколи. Саме в ці три дні людина може, скинувши маску умовності, стати тим, ким вона є насправді, або тим, ким хотіла би стати. Давній язичницький свято називається Йоль, і його відзначають досі. Скажете ні? Так! Французький фотограф Шарль Фреже (Charles Fréger) проїхав по 18 країнам Європи, роблячи знімки дивних людей в козячих і ведмежих шкурах, замотаних в стрічечки, з жахливими масками на обличчях і рогами на голові і створив цілий альбом під назвою Wilder Mann (Дикун).

Навіщо вони це роблять? Деякі кажуть - щоб відлякати злі сили. Деякі - що просто дотримуються традиції, які століттями передавалися від батька до сина. Треті просто вірять, що таким чином приборкують свою звірячу натуру. Але, як би там не було, щорічно по всій Європі проходять свого роду карнавали, що передують Різдву, яке, кажуть було свого часу «притягнуто за вуха» церквою саме до трьох днів жаху і порожнечі (Є теорія, що Ісус народився, насправді, влітку, а зимові свята, що називалися в минулому Сатурналіями, символізували відродження світу і порятунок людства - смерть і народження Сонця. Ну, а вже, коли, люди все одно продовжують їх відзначати, чому б не поєднати корисне з неминучим?)

Дещо з якими персонажами Йоля ви, напевно, вже знайомі. Як, скажімо з жахливим Крампус з Австрії, який шмагає батогом всіх, хто провинився за рік, намагається потрапити в будинок, і, якщо людина поводилась зовсім вже погано, краде його дітей і, засунувши в мішок, викидає в річку. Але є вже зовсім незрозумілі створіння, деяких з яких навіть не вдалося ідентифікувати.

med_01-wilder-mann-charles-freger-jpg


S’Urtzu, Сардиния, Италия

med_02-wilder-mann-charles-freger-jpg
Сerbul din Corlata, Румыния

med_03-wilder-mann-charles-freger-jpg
Sauvage, Швейцария

med_04-wilder-mann-charles-freger-jpg
Schnappviecher, Южный Тироль, Италия

med_05-wilder-mann-charles-freger-jpg
Сaretos de Lazarim, Португалия

med_06-wilder-mann-charles-freger-jpg
Busos, Венгрия

med_07-wilder-mann-charles-freger-jpg
Бабугери, Болгария

med_08-wilder-mann-charles-freger-jpg
Boes, Сардиния, Италия

med_10-wilder-mann-charles-freger-jpg
Sos Colonganos, Италия

med_11-wilder-mann-charles-freger-jpg
Pechten, Австрия

med_12-wilder-mann-charles-freger-jpg
Ursul, Румыния

med_13-wilder-mann-charles-freger-jpg
Certi, Чехия

med_14-wilder-mann-charles-freger-jpg
Pelzmärtle, Германия

med_15-wilder-mann-charles-freger-jpg
Momotxorro, Страна Басков, Испания

med_16-wilder-mann-charles-freger-jpg
Сhriapa, Словакия

med_17-wilder-mann-charles-freger-jpg

med_18-wilder-mann-charles-freger-jpg

med_19-wilder-mann-charles-freger-jpg

med_20-wilder-mann-charles-freger-jpg
Wilder Mann, Автрия

med_21-wilder-mann-charles-freger-jpg
Ours, Пиренеи, Франция

med_22-wilder-mann-charles-freger-jpg
Macidulas, Польша

Джерело: Exiter

 
 

Додав nady 05 січня 2014

Про автора

Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска