Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Гурт мандрівних дяків Вертеп Похороночка 4.76 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Отче (2019) 6,79 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп А вчора-звечора (колядка 2017) 6.85 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Ультрас Андрійко (2016) 6.46 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Чучупака (Василь) (2015) 3.04 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Осінь (На південь...)2015 8.89 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Гурт мандрівних дяків Вертеп / У Дніпропетровську просто неба святкували Василя з політичним підтекстом

У Дніпропетровську сьогодні ввечері просто неба на Європейській площі відзначали Василя: аматорський гурт із представників творчої інтелігенції міста презентував жителям традиційний різдвяний вертеп і обряд посівання, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.
 
За словами ініціатора флеш-мобу, доцента кафедри історії України Дніпропетровського національного університету Олега Репана, в костюмованому дійстві взяли участь півтора десятка людей, представники різних професій – учителів, викладачів, науковців, музикантів. До дійства долучилась малеча, яка, за сценарієм, шаблями та палицями ганяла «нечисту силу», а також вихованці школи бойового гопака, які зіграли ролі «славних лицарів-козаків».
 
Як розповіли організатори, вертеп – це старовинна традиція, яка на Придніпров’ї тільки починає відроджуватися.
 
«Вертеп – це різдвяна вистава, яка складається з двох частин: «біблійної», яка розповідає про народження Христа, та «побутової», де розігруються сценки на «злобу дня», зі звичайного життя. Відродження цих свят є важливим для наших звичайних громадян, щоденного самопочуття, бо участь у спільному святі дарує відчуття єдності, відчуття спорідненості, відчуття того, що всі ми є представниками одного роду-народу», – сказала учасниця вертепу, науковий співробітник Інституту суспільних досліджень Ірина Рева.
 
Вертеп просто неба у Дніпропетровську мав певний політичний підтекст. Так, роль традиційного персонажа дійства Чорта грав «податківець», який тиснув на Селянина та Міщанина, а глядачі, відганяючи нечисту силу, вигукували «Банду геть!».
 
А втім, за словами організаторів, політичні натяки у вертепному дійстві – не головне, набагато важливіше подарувати перехожим відчуття свята.
 
Родзинкою дійства стали костюми, над ними ретельно працювали. Приміром, традиційне вбрання англійського міщанина 15-го століття було відтворене активістами місцевого клубу історичної реконструкції.
 
До флеш-мобу долучились музики з відомого у Дніпропетровську гурту «Вертеп», які продемонстрували традиційний обряд посівання та виконали авторські пісні.

Радіо Свобода

 
 

Додав nady 16 січня 2014

Про автора

ВЕРТЕП (Гурт мандрівних Дяків) Заснований 8-го березня 2001 року в м. Дніпро.  В репертуарі гурту більше сотні композицій в різноманітних музичних стилях і напрямках.

Автори пов'язані с новиною

Олег Репан , Іра (Рева) Репан ,

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска