Увійти · Зареєструватися
 

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Сучасне студентське чтиво

Зараз читаю "Жарт" Тетяни Винокурової-Садченко. Там ангел потрапляє у психлікарню і намагається повернути собі крила, щоб полетіти назад на небо, але залишається з дівчинкою, яка має кота, що розмовляє, а у шафі тримає гремліна

Якою літературою зачитується нинішній студент? Про це ми порозмовляли зі старшим викладачем кафедри зарубіжної літератури ВДПУ Миколою Поздняковим.

Молодь, відзначає викладач, полюбляє читати комерційні проекти: детективи (особливо популярні твори Тетяни Устинової та Бернарда Вебера), і так звану "рожеву" літературу - твори про кохання, про солодке життя в ідеальному світі.

Є й такі, що читають Річарда Баха ("Ілюзія", "Єдина"), та Пауло Коельо. Ці твори цікавлять можливістю пошуку нових орієнтирів у житті. Не всі, можливо, вірять в Бога, але так чи інакше, їм не вистачає тієї міфологічної уяви, яка б могла упорядкувати їх власне життя. Жанр такої літератури чимось нагадує священне письмо чи літературу античної доби, де викладався життєвий і духовний досвід. Пізніше це закріплювалось і перетворювалося на певний підручник.

Популярності набуває астрологічна, езотерична і особлива бізнес-психологічна література (Наполеон Хілл, Роберт Грін та ін.).

Останнім часом молоді люди почали активно захоплюватися сучасними українськими авторами. Серед них Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Оксана Забужко, Ірен Роздобудько.

Однак правило про те, що "книга вчить мудрості", не завжди діє, надто якщо це найкращі твори Володимира Сорокіна, Леся Подерев'янського та Едуарда Лимонова. Потрібно мати певний імунітет, який би дозволив читати з "холодним розумом" і не піддаватися впливові такої літератури. Проблема не тільки у ненормативній лексиці. Наприклад, Сорокін наповнює свої твори жахливим змістом. Відверті канібалістські сцени в тому чи іншому творі не просто вражають - вони можуть отруїти. Зараз виникає певна мода навіть на таке спілкування, принаймні в І-неті. Молодь починає грати в гру, але від гри до реальності - один крок. Наприклад, твори Сергія Лук'яненка (його "Варта")- розкривають тему вампірів, які живуть серед нас. Для певної категорії читачів це може стати жахливим відкриттям, яке має всі шанси відкластись і в майбутньому проявитись якимось дивним відхиленням, вважає Микола Поздняков. Для молоді яскрава інформація, яка має негативний зміст, може стати проблемою.

Письменник повинен бути не лише майстром слова, але й психологом. У літературному творі виникає феномен художньої сили мистецтва. Він може надовго занести так званий "вірус" - хибний досвід насильства, романтичний варіант жорстокості, що може залишитись у свідомості молодої людини, і навіть стати своєрідним орієнтиром.

У світі:

Книга рекордів Гіннесса наводить список 10 найпопулярніших книг усіх часів і народів:

  1. Біблія — 6 млрд. примірників;
  2. Цитатник Мао Цзедуна — 900 млн.;
  3. «Володар кілець» Дж. Р. Р. Толкієна — 100 млн.;
  4. «Американський довідник з правопису» Ноя Вебстера — 100 млн.;
  5. Книга рекордів Гіннесса — 100 млн.;
  6. Всесвітній щорічник — 80 млн.;
  7. «Антологія дитячого читання Макгаффі» Вільяма Холмса Макгаффі — 60 млн.;
  8. «Основи догляду за дитиною» Бенджаміна Спока — 50 млн.;
  9. «Код да Вінчі» Дена Брауна — 43 млн.;
  10. «Послання до Гарсіа» Елберта Хаббарда — 40 млн.

Проте не повідомляється, за якими критеріями експерти Книги рекордів Гіннесса склали десятку найпопулярніших творів. По суті, до рейтингу мають усі шанси потрапити і книга англійської казкарки Джоан Роулінг.

Нова книга Джоан Роулінг «Гаррі Поттер і принц-напівкровка» відразу ж після виходу в продаж торік встановила рекорд. За перші 24 години в США і Великобританії було продано 9 млн. копій. Крім цього, понад мільйон заявок на книгу було подано в інтернет-магазини.

В Україні:

Найдорожча книга

Біблія від видавництва “Фоліо” коштує 64 200 гривень. До комплекту входять два томи: “Святе Письмо Старого Завіту” та “Святе Письмо Нового завіту. Псалтир”. Кожна книжка має позолочену обкладинку з натуральної шкіри із срібними кутиками та ремінцями. В оформленні використані гравюри Альбрехта Дюрера. Біблія вийшла українською мовою у перекладі Івана Нечуя-Левицького та Пантелеймона Куліша. Томи зберігаються в дубовому футлярі, обтягнутому шкірою. Наклад 20 примірників.

Найм’якіша книжка

Івано-Франківське видавництво “Кашалот” випустило серію бавовняних книжок-іграшок для наймолодших читачів. За допомогою примірників “Ідемо у гості”, “На добраніч”, “Їде поїзд”, “Ранок у бабусі” малюки можуть навчитися рахувати, застібати ґудзики та зав’язувати шнурки. Їх можна навіть прати.

Найнезвичайніша книжка

Казка “Три ведмеді” з ілюстраціями ручної роботи зроблена у вигляді сережок. Мініатюрні кульчики-книжечки на золотих застібках пасуватимуть усім дівчатам.

Найменша книга

В експозиції Музею мініатюрних книг Міжнародної спілки книголюбів є на що подивитися колекціонерам. Наймініатюрніша з представлених раритетів має розмір 9x9 мм. Це “Золоте правило” від 1963 року англійською та російською мовами. Правила взяті переважно зі Святого Письма і не змінюються вже кілька тисячоліть.

Найважча книга

“Україна. Козацька держава” видавництва “Емма” важить понад 10 кг. У ній представлено історію і культуру українського козацтва від XVI століття і до наших часів. Має 1214 сторінок та 5175 унікальних фотографій.

Ми запитали у молодих

Яку книгу ви прочитали останнім часом?

Юра, Вінницький технічний коледж:

- Останній раз художню літературу читав ще влітку - Джек Лондон. Зараз начання, тому часу не вистачає.

Оля, Європейський університет:

- Я не читаю художніх книг. Найчастіше читаю молодіжні журнали.

Яна, Тернопільська академія:

- Я читаю газети і журнали. А книги читала ті, що ми вивчали за шкільною програмою.

Олена, Педагогічний коледж:

- Мені подобається повість Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я". Читаю журнали "Oops", "Наталі", "Серіал".

Владислава Волос, 20 хвилин

 
 

Додав Art-Vertep 07 грудня 2007

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

Автори пов'язані с новиною

Річард Бах , Пауло Коельо , Джоан К. Ролінґ

 

Коментарi

FeRmatta
08 грудня 2007

для деякої противаги напишу, о читаю Андруховича, Уайльда, Маркеса і якимось чином зараз читаю Джейн Остен

11 травня 2008

Щось не у тих молодих ви питали, пане авторе. І у статті Ви не дотрималися професійного стандарту збалансованості думок. Можу навести купу прикладів молодих студентів, які захоплюються літературою, до того ж якісною літературою.

18 серпня 2008

Справа в тому, Arven, що при написанні цієї статті використовувелись результати соціологічного опитування студентів МОГО міста, і якщо ці дані не співпадають з вашими смаками, то це вже ваша особиста справа. Автор.

18 серпня 2008

Афтар нєкропостєр.

18 серпня 2008

Було б цікаво ще дізнатись, чому цю статтю розмістили на цьому сайті без мого відома? та ще й просять: "При повному чи частковому використаннi матерiалiв посилання на Арт-Вертеп обов'язкове." а якщо я не хочу, щоб при використанні моєї статті посилались на Арт-Вртеп???

18 серпня 2008

Афтар, ти нєкропостєр! Нє доганяєш? Забудь про копірайт на арт-вертепі, бу-го-го! Тут анархія!

Art-Vertep
18 серпня 2008

Шановна ELlada!
Примітка про посилання на Арт-Вертеп стосується лише ексклюзивних матеріалів сайту. Публікуючи ж дану статтю з сайту "20 хвилин", ми дотрималися правил передруку матеріалів, зробивши посилання на вищевказаний сайт.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска