Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Скільки заробляють письменники?

Письменників-мільйонерів, що живуть в Україні з літературного хліба, наразі немає.

Можна, як свідчить досвід успішної першої п’ятірки, непогано жити з гонорарів та процентів з продажу своїх книжок.

Але таке трапляється лише з тими, чиї книжки виходять у перекладах за кордоном. В Україні письменництво – професія наразі не грошова, «не поплатна», як кажуть у Галичині. Хоча деякі перші дзвіночки щодо зміни ситуації вже чути…

Андрій Кокотюха на книжковому ринку почувається впевнено вже понад десять років. Він автор 20 виданих книжок, працює зазвичай одночасно над кількома рукописами, плодовитий – за день може написати текст на 40 тисяч знаків (приблизно 25 стандартних друкованих сторінок), а це, повірте, дуже багато. «Якби за писання нормально платили, - поділився своїми проблемами на веб-конференції Кокотюха, - я б нічим іншим не займався, а писав би собі 11 книжок на рік обсягом 250 сторінок кожна і місяць би відпочивав. А так мушу розпорошуватися (має на увазі «підробляння» у газетах, журналах та в інтернет-виданнях. – Г. В.), оскільки писати - моя професія, і нічого я більше робити не вмію, то, звичайно, пишу щодня».

Я поцікавилася в Андрія Кокотюхи, яка з його книжок виявилася найбільш вигідною у матеріальному сенсі, а яка – «холостим пострілом»? Відповідь була така: «Роман «Темна вода»: 3 тисячі доларів за рукопис як премія, 200 доларів гонорару від видавця і енна сума за право на екранізацію. Холостим пострілом виявився хороший роман «Нейтральна територія»: 102 гривні гонорару плюс пожмаканий диплом». Через що постраждав диплом - залишилося нез’ясованим, а усе решта логічно лягло у нинішню схему оплати письменницької праці. За словами Кокотюхи, зазвичай гонорар письменника в Україні за художню книжку становить… 200-500 доларів.

Галина Пагутяк - письменниця з досвідом та потужним списком виданих книжок, гонорарами не розбалувана. Найвищий гонорар за книжку в її творчій біографії становив 3 тисячі гривень. Кілька місяців робити те, що мало кому вдається, аби згодом отримати «зарплатню», яка у розподілі на місяці становить приблизно суму прожиткового мінімуму! За процент з продажу книжок Галині Пагутяк теж вдалося домовитися лише тепер. Невдовзі вийде її чергова дитяча книжка, за яку, окрім гонорару, автор отримуватиме 8 процентів з продажу. (Для прикладу: Станіслав Лем жив на 9 відсотків від продажу книжок).

Серед письменників існує негласний рейтинг видавництв - за ставленням видавців до оплати праці письменника. Однак ділитися цією інформацією на публіку ніхто не погоджується. Натомість висновки можна зробити за іншими показниками. Чимало письменників, скажімо, охоче друкуються, у харківському видавництві «Фоліо», яке «переманює» авторів більшими гонорарами та кращими пунктами угод. Примушує звернути на себе увагу «Клуб сімейного дозвілля» - це видавництво готове платити ще більше. В інтерв’ю з його директором промайнула інформація про те, що гонорар українських письменників нині становить близько 5-8 тисяч гривень за книжку та процент з продажу — від 3 до 10-ти.

Молодий письменник Любко Дереш вважає, що він цілком може прожити з літературної праці, але включає сюди і роботу у журналі, і публіцистику. За його словами, сьогодні кілька письменників годують себе словом: Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Андрій Курков, Марія Матіос, Сергій Жадан, Юрій Винничук і, можливо, Ірена Карпа… Книжки Дереша, видані у Німеччині, коштують у десять разів дорожче, аніж в Україні. Цей факт дає письменникові підстави говорити, що «жити на одні українські гонорари, без зарубіжних вливань, неможливо». Тому письменники, яких не перекладають, ведуть у кулуарах розмови про певні «клани» (наприклад, «клан Андруховича»), які забирають собі усі премії та ґранти, хвалять одне одного та експортують свої твори за кордон, а позакланові письменники жаліються, що їм доводиться працювати у нерівних умовах... Подібні розмови, як-то кажуть, на користь бідних. Бо у просуванні на Захід має значення якість продукту – перш за все, і вміння вести свої справи по-сучасному. З першою умовою усе більш-менш зрозуміло, а що означає друга?

Оксана Забужко вважає, наприклад, що письменникові, який має намір існувати на західному ринку, не обійтися без літературного агента. Це і є сучасний підхід до справи. Забужко має літагента у Німеччині вже протягом трьох років. «Без літературного агента там нема що робити, - переконана письменниця. - Це — правила гри всюди, де існує потужна книжкова індустрія. У поважних видавництвах ніхто не стане навіть читати рукопис, який надійшов самопливом. В Україні ж є чимало авторів, які можуть бути цікаві на Заході. Мені самій, образно кажучи, часом доводиться працювати агентом на громадських засадах…».

Ще один важливий момент: тиражі. Для України п’ять тисяч примірників – це вже бестселер. Тут навіть із солідного проценту з продажу не розживешся.

І, найголовніше, – умови, за яких працює книговидавнича справа. Коли у нас буде вигідно видавати українські книжки, коли система книгорозповсюдження вийде із замороженого стану, і книжкові крамниці працюватимуть у маленьких містечках по усій країні, тоді й зростуть тиражі і можна буде говорити про появу мільйонерів від літератури. Як у найближчих сусідів. Наприкінці минулого року Книжкова палата Російської Федерації опублікувала рейтинг найбільш видаваних письменників Росії (першість здобули автори детективів). Очолила рейтинг Дарія Донцова, загальний наклад книг якої (рахували за 2006 рік) - майже 10 млн. примірників. Друге місце у списку посіла Тетяна Устинова, яка видала близько 3,5 млн. примірників детективних романів. Твори Юлії Шилової вийшли накладом понад 2,7 млн. примірників. Трохи від неї відстав Борис Акунін, чиї книги видавали накладом понад 2,6 млн. примірників. До десятки найбільш популярних авторів потрапили Олександра Мариніна (2,6 млн.), Тетяна Полякова (2,1 млн.), Нік Перумов (1 млн.), а також Катерина Вільмонт та Олександр Бушков.

Галина ВДОВИЧЕНКО, «Високий Замок»
Малюнок Юлії ЛІЩЕНКО

 
 

Додав Art-Vertep 14 лютого 2008

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

Автори пов'язані с новиною

Андрій Кокотюха , Галина Пагутяк , Любко Дереш , Оксана Забужко

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска