Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Тиждень гарного настрою

Дніпропетровськ першим із українських міст зустрів виставку карикатур від Тижня.

«Я тривалий час була прихильницею радянських журналів «Крокодил» і «Перець». Переважно саме через карикатури. Тепер таких видань майже немає. Ця виставка – приємна несподіванка для мене», – розповідає жителька Дніпропетровська Марина. Вона прийшла подивитися роботи разом із двома дітьми-школярами. Каже, що не очікувала такої емоційної реакції малих. Вони швидко переходять від одного малюнка до іншого. Та й навряд чи розуміють авторську іронію, однак яскраві зображення з кумедними дорослими викликають найщирішу в світі посмішку – дитячу.

Експозицію Тижня на Алеї художників у Дніпропетровську відвідували цілими родинами. У вихідні тут людно навіть узимку. Раніше ця Алея, яку місцеві називають «Вернісаж», розташовувалася в середмісті – напроти ЦУМу, майже на площі Леніна. Кілька років тому міська влада трохи «посунула» митців, бо на старому місці наразі будують метро. Тоді близько 150 художників, які постійно експонують картини та сувеніри просто неба, вирішили, що їх намагаються вижити з центральної частини міста. Однак, на щастя, митців «зрушили» буквально на якусь сотню метрів.

Дніпропетровський Арбат, як величають самі майстри і журналісти цю алею, схожий і на столичний Андріївський узвіз. «Я часто приходжу сюди. Мені подобається, що просто посеред міста можна побачити справжнє мистецтво, – розповідає студент Дніпропетровського національного університету Олег. – Можна сказати, я тут постійний клієнт, щоправда, нічого не купую (всміхається). Більшість картин я бачу не вперше, але вони не набридають». Олегові сподобалися карикатури від Тижня: «Прийду ще раз, тільки тепер з друзями», – запевнив він.

Карикатуристи та герої

Чоловік пенсійного віку роздивляється малюнки. Вираз обличчя навдивовижу поважний. «Невже вам не смішно?», – запитую його. «Карикатура – серйозний жанр. Часто не смішний, але дуже життєвий», – пояснює він і йде на інший бік виставки. Видно, йому не до розмов.

Як і українці загалом, дніпропетровці люблять посміятися. У місті виходить кілька гумористичних та сатиричних видань: газети «Парк юмора», «Халепа», «Смех для всех», журнал «Пістон». Карикатура в цих виданнях, зрозуміло, посідає чільне місце. На виставці Тижню вдалося зустріти тутешнього аматора жанру. Молодий чоловік розповів, що захоплюється карикатурою, але сьогодні вона не часто гостює на шпальтах друкованих видань. «От в Інтернеті прочитав повідомлення, що в нас буде така виставка. Ідея мені дуже подобається. Наше життя так і проситься в карикатури». Він не назвав свого імені, але зізнався, що і сам іноді створює іронічні малюнки. «Кілька робіт навіть опублікували у газетах», – з гордістю повідомив він.

Напроти експозиції – трамвайна зупинка. Тут мешканці міста чекають на трамвай №1, який сполучає залізничний вокзал із вулицею Гагаріна, проїжджаючи всим центральним проспектом. Багато з тих, хто стоїть на зупинці, дивляться у бік стендів. Їм цікаво, але раптом прийде трамвай? Вони мужньо стримують інтерес, а дочекавшись транспорту, з вікон намагаються роздивитися бодай що-небудь. Збирається наступна «порція» потенційних пасажирів. І ось, нарешті, допитливість таки перемагає. Одна дівчина впевнено крокує до виставки. «А як же трамвай?» – запитую її. «Та нічого, прийде інший», – відповідає вона і крокує назустріч гарному настроєві.

Більшість відвідувачів виставки карикатур від Тижня, з якими нам вдалося поспілкуватися, потрапили сюди випадково. Хтось йшов на пошту відправляти листа, хтось переходив на інший бік вулиці... Однак кожен, хто навіть просто прямував алеєю головного проспекту, хоч на мить зупинився і посміхнувся. А дехто лишався біля стендів з карикатурами надовго – намагаючись роздивитися деталі, ухопити авторський задум. Головне ж, що всі глядачі отримали свою порцію позитивної енергії.

Довідка:

«Фестиваль української карикатури» – перша в Україні пересувна виставка карикатур під відкритим небом. Близько ста робіт найвідоміших вітчизняних художників (Володимира Казаневського, Василя Вознюка, Марини Туровської, Дмитра Скаженика, Олени Цуранової та інших), надрукованих у збільшеному розмірі, мандрують містами країни. З 15 до 22 лютого експозицію було представлено в Дніпропетровську. Цю естафету найближчим часом прийматимуть Запоріжжя, Львів, Харків, Одеса, Донецьк, Івано-Франківськ, Миколаїв та Київ. Кожен шанувальник мистецтва карикатури зможе віддати свій голос за малюнок, який йому найбільше припаде до душі. По закінченню фестивалю Тиждень визначить найкращі «народні» карикатури.

Анна Бабінець, «Український Тиждень»

 
 

Додав Art-Vertep 22 лютого 2008

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска