Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Глина

Колись, дуже давно, люди були створені з глини. Точніше, не зовсім так - чоловік був зліплений з глини, а вже з його ребра - жінка. Ось і вийшов чоловік глиняним - м'яким, пластичним підкаблучником (хоча каблук з'явився значно пізніше), що час від часу уперто твердіє, але при належній кількості рідини, завжди розм'якшується або ж розсипається в порох. А жінка, як реброва кістка, вийшла гнучкою, міцною і гострою.

У школі ми всі вивчали щось дуже розумне і логічне про первинний бульйон, вихід з води на сушу і мавпу - предка людини. Скажімо чесно, хоча ми прихильники теорії Дарвіна, теологічний варіант нам також подобається. Своєю поетичністю. Втім, ми зовсім не намагалися обговорювати походження людини тут і зараз, нас лише цікавить божественний початковий матеріал. Глина.

Глина є всюди. Не у сенсі - в кожній квартирі і тарілці борщу, а в будь-якій країні. І якщо алмазів, золота або нафти подекуди не вистачає, то глини вистачає скрізь. Що, загалом, не дивно - глина, осадова порода, це камінь, витертий часом і зовнішнім впливом до стану порошку. Остання стадія еволюції каменя. Камінь-пісок-глина. Втім, чи остання? І пісок може злежатися в камінь - золотистий і м'який пісковик, а глина стати цеглиною. Або людиною. У кого яка вдача.

Глину офарблює камінь-творець і солі заліза, алюмінію і тому подібних корисних копалин, що опинилися поряд. У глині розмножуються, живуть і вмирають різні організми. Так і виходить червона, жовта, блакитна, зелена, рожева й інші кольорові глини.

Раніше глину здобували по берегах річок і озер. Або копали спеціально під неї яму. Потім глину виявилося можливим не копати самостійно, а купити у гончара, наприклад. За часів нашого дитинства звичайну, червону глину, викопували самі, а благородну білу купували в магазинах для художників або, особливо чисту, в аптеці. Тепер в найпоганенькій лавці, що торгує косметикою, неодмінно є глина. Правда, не зовсім в чистому вигляді, а в суміші з різними миючими, зволожуючими і живильними засобами.

Наша земля глиною багата. Пробиті в суглинному ґрунті дорогі і стежки в спеку стають джерелами пилу, а в сльоту – суцільною багнюкою. Глинистий пил покривав подорожнього з голови до ніг і додавав домашньої роботи господиням, чий будинок стояв край дороги. Дивно, але поблизу доріг, одягнених в асфальт, пилу менше не стало. Правда, з рудого він став чорним. Багно, густо замішане на глині, не тільки заважає ходити пішоходові і їздити колесу, але і під настрій не проти проковтнути чобіт або джип.

Скільки разів, виходячи з себе, останніми словами лаяла людина "багнюку непролазну" - глину! Як поспішала від неї позбавитися - замостити вулиці камінням, закрити дошками, заховати під асфальт! І, як до рідної, потягнулася вона до неї зараз, коли перестала щорічно бачити і відчувати в'язке місиво.

Людина ліпила з глини богів для себе й іграшки для дітей. Фарбувала нею шкіру. Робила посуд. Обмазувала хати. Обпалювала цеглину для будинку. Замазувала глиною щілини в спорудах, тріщини в корі плодових дерев, рани собі і домашнім тваринам. З часом людина освоїла таку кількість матеріалів, що, здається, глина стала непотрібною.

І раптом спалах захоплення глиною. З'явилися ліки, косметика, кухлі, виліплені з глини або створені на гончарному кругу і випалені в печі, не тільки для дітей, але і для дорослих. Виявилось, що глина добре впливає на шкіру, нігті, волосся, лікує хворі суглоби і нормалізує обмін речовин, що ліплення з глини сприяє розвитку тонкої моторики і відчуття прекрасного у дитини і заспокоює розхитані вічними стресами нерви дорослого.

Винайшли все це недавно? Ні. Просто, коли від глини майже відмовилися, виявилось, що не так-то просто її замінити.

За старих часів дочки гончарів вважалися найкрасивішими за інших дівчат. І не дивно, адже вони з дитинства вовтузилися з глиною! М'яли її руками і ногами, щоб допомогти батьку, а в результаті розвивали м'язи, зв'язки, укріплювали суглоби і чистили шкіру.

І, роздивляючись в магазинах косметику з доданням різних глин, ми все чекаємо, коли ж з'явиться тренажер з глини. Звичайний ящик і з глиною в нім, яку потрібно буде місити руками і ногами по двадцять хвилин на день замість звичайної уранішньої зарядки або вечірнього фітнесу. Запатентувати, чи що винахід, поки не пізно?

А ще років через сто з'явиться у продажу спеціальна спортивна доріжка, на якій тренуватимуться наші внуки і правнуки. Вона буде пропорційно витягнута в довжину, і глини в ній буде рівне по коліно, так, щоб той, хто буде йти по ній двадцять метрів, спітнів до кінця дистанції і рівним шаром покрився гряззю, тобто корисною, правильною глиною.

Зовсім так, як покривається цією субстанцією задоволена сільська свиня на вільному випасі.

Глина чудодійна

Незмінна біосфера, з якої складається наша планета - грязь, глина і інші відкладення, - потрапивши на службу краси і здоров'я, зазнають статусні метаморфози і виявляються на найвищому рівні. З лікувальною і косметичною метою земні дари використовували практично у всіх відомих нам стародавніх цивілізаціях. Одна з яких – Трипільська, проіснувала на наших землях три з половиною тисячі років, задовго до появи християнства і раніше за побудову відомих Єгипетських пірамід та Стоунхенджу в Британії.

Глина містить всі мінеральні солі і мікроелементи (кремнезем, залізо кальцій, магній і т.п.), які потрібні нашому тілу. Крім того, вона здатна нормалізувати мінеральний склад організму, тобто не тільки заповнювати недоліки, але і виводити надлишки, наприклад, некорисні важкі метали і небезпечні радіоактивні елементи. А ще вважається, що похідні землі, що тисячоліттями накопичують енергію, виробляють особливе, таке, що гармонізує все навколо себе, біополе.

У спекотну погоду, та за наявності великої кількості ультрафіолету і міського пилу, на перший план виходять адсорбуючі властивості глини, а простіше кажучи, її здатність видаляти з шкіри і волосся все зайве.

Глиняні маски і ванни діють як м'який, але вельми ефективний пілінг, заспокоюють сальні залози, що розбурхалися, забезпечують антибактеріальний ефект і зволожують шкіру. Наприклад, якщо прикладати блакитну глину товстим шаром на ділянки з висипом угрів, то запалення швидко пройде і шкіра очиститься.

Колір і особливості дії різних видів глини залежать від мінерального складу.

Блакитна глина утворюється з вулканічного попелу. Особливо добре вона вправляється з проблемами жирної і комбінованої шкіри, очищає і звужує пори.

Біла (каолін) і рожева глина рекомендується для нормальної, сухої і чутливої шкіри.

Зелена глина забарвлена оксидом заліза, багата кремнієм, містить в своєму складі і дорогоцінні метали (золото і срібло). Вона також підходить для людей, схильним до жирності шкіри, тіла і голови, надає терпку дію, що дезодорує, забезпечує ефект ліфтінга, допомагає позбавитися від лупи.

Окрім розв`язання "гарячих" проблем, всі види глини активно виводять шлаки і токсини зі всіх прошарків шкіри, підвищують її захисні властивості, стимулюють обмінні процеси, володіють загоюючою, регенеруючою і омолоджуючою дією. У SPA-салонах пропонуються різноколірні оздоровчі маски з глини. Процедура розроблена на основі китайської системи відповідності кожній з п'яти стихій (Повітря, Води, Землі, Дерева і Металу) певному кольору, частині обличчя, а також певному внутрішньому органу або системі нашого тіла.

Якщо ви забажаєте влаштувати самостійний процес лікування за допомогою глини, наша порада: щоб використовувати глину з косметичною метою (і навіть для гончарства), глина має пройти попередню обробку – сушку, дрібнення, обробку холодом на морозі, знову сушка, дрібнення і просів. Процес підготовки «правильної» глини може тривати рік. Краще придбати вже підготовану глину у фахівців.

АРАТТА

 
 

Додав Art-Vertep 23 лютого 2008

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска