Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Україна — все менше «incognita»

Учора весь колектив «Дня» отримав до свого професійного свята справжній подарунок: Міністерство освіти та науки надало книжкам з «Бібліотеки газети «День» «Україна incognita» гриф «Для використання в якості допоміжної літератури» в навчальному процесі середньої школи. І хоча до Дня журналістики ми ставимося вельми тверезо, значущість подарунка це анітрохи не применшує. Більше того, саме він зробив свято святом усього інтелектуального співтовариства (журналістів газети, наших чудових авторів, а також і читачів), яке працювало над книжками з «Бібліотеки газети «День», і вчених, які оцінили наш труд, і міністерство, яке його підтримало. Без удаваної скромності ми можемо стверджувати — це безпрецедентний газетний проект. Звісно, це ще питання, чи потраплять ці книжки до списків соціально значущої літератури, що фінансуються урядом. Але перший крок у правильному напрямку зроблено.

Якось одна відома українська письменниця, глузуючи з вітчизняних друкованих ЗМІ, сказала, що немає ще в Україні своєї «Газети Виборчої»... Може, комусь із колег це здалося образливим. Але ми в «Дні» абсолютно чітко розуміємо інше. Україна — це, звісно, не Росія. Але вона все ще не там, де Польща. Ми все ще не в європейському співтоваристві й не в НАТО. А все тому, що чимало українців під тягарем нашої вкрай тяжкої історії насилу пробиваються до своєї ідентичності. І не достатньо вимогливі до політиків. І якщо полякам не треба розповідати, чому вони поляки й чому треба знати свою мову й свою історію, то до нас тільки зараз повертається історична пам’ять. Невипадково великий вчений та журналіст «Дня» Джеймс Мейс назвав наше суспільство постгеноцидним. Ось чому ми, випускаючи щоденну газету двома мовами й (англійський) тижневик, ще взяли на себе працю створити бібліотеку. Вона доступна будь-кому й, на наше переконання, має слугувати «додатком» до паспорта українського громадянина. Тому що сьогодні, під час справжніх випробувань і бур, якщо ми в чомусь і маємо потребу, то не стільки в енергоресурсах, скільки в справжніх громадянах.

Отже, зі святом вільного розумного слова, колеги, автори, читачі «Дня»!

Щиро Лариса ІВШИНА
й Ваш «День»

Василь КРЕМІНЬ, президент Академії педагогічних наук України:

— Академія Педагогічних наук мала честь приймати вашу газету представленням книжок бібліотеки «Дня». Їх змістовну направленість та національно-патріотичні підходи високо оцінили і ми прийняли рішення підтримати клопотання про те, щоб надати гриф «Для використання в якості допоміжної літератури» в навчальному процесі середньої школи. Ми раді, що Міністерство освіти і науки України відгукнулося на нашу пропозицію і такий гриф отримано. Це важливо з тієї точки зору, що діти зможуть мати ще одне джерело незаангажованого погляду на минуле нашої країни, на сьогодення, особливо на маловідомі раніше сторінки історії України, як то Голодомор 1932—1933 років, в розкритті якого дуже велику роль відігравала і відіграє газета «День». Також книги бібліотеки «Дня» дадуть учням бачення сучасного світу як глобального простору, розуміння необхідності демократизації країни, її основні напрямки та багато інших важливих речей. Це буде слугувати кращій підготовці наших школярів до життя в XXI столітті.

Максим СТРІХА, заступник міністра освіти та науки України:

— Бібліотека газети «День» — це чудовий приклад того, як одне друковане видання протягом багатьох років здійснює просвітницьку роботу, яку загалом мусили б робити державні інституції. Дуже добре, що це робить газета «День». Високий рівень цих видань був засвідчений тим інтелектуальним резонансом, який вони мали й матимуть у майбутньому. Безумовно, зі збільшенням загальної уваги до проблем Голодомору 1932— 1933 років в Україні, в контексті тієї ваги, яку нині надає цим проблемам Президент та уряд України, зрозуміло, що цілком мотивованим є звертання викладачів вищих навчальних закладів до праць Джеймса Мейса — людини унікальної долі, яка стала не лише одним із піонерів вивчення Голодомору, а й надзвичайно багато зробила для того, щоб проблемами вивчення Голодомору перейнялися не лише українці, а й увесь світ. Думаю, що навіть для старшокласників книги бібліотеки газети «День» були б чудовим позакласним читанням. Думаю, що викладачі середніх навчальних закладів, які творчо підходять до своєї справи, теж можуть звернутися до праць Джеймса Мейса та бібліотеки газети «День» загалом.

Петро КРАЛЮК, проректор Національного університету «Острозька академія»:

— Останнім часом з’явилося чимало різноманітних підручників і посібників, рекомендованих МОН України для вищої школи. У тому числі й з історії. На жаль, далеко не всі вони доброї якості. Є в них і повторення банальностей, і непотрібний ура-патріотизм та інші вади. Бібліотека газети «День» виграє в порівнянні з цими посібниками. Тут часто незвично ставляться питання й даються на них відповіді, розглядаються маловідомі (але водночас дуже потрібні речі). Зрештою ці книги змушують думати, а не просто сприймати матеріал як даність. Такими б мали бути навчальні посібники, якщо ми хочемо мати думаючого студента.

Фото Бориса Карпусенка

 
 

Додав Art-Vertep 06 червня 2008

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска