Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Вікторія Наріжна / Народження українського слему: купатися чи не купатись?

Один із моїх улюблених коротеньких анекдотів говорить (у досконалій та лаконічній формі газетного оголошення): «Куплю оверлок. Недорого. Хоч дізнаюся, шо воно таке». Є підозра, що подібною логікою керуватиметься певна частина читачів, зазираючи до цієї статті. В ролі оверлока — слем, як ви самі вже здогадалися.

Ні, в моєму серці не згасає віра, що серед відвідувачів нашого сайту є справжні літературофіли, які зараз образяться на мою самозакохану міну просвітителя й принципово не читатимуть далі. Але я, наприклад, зовсім донедавна ні слухом ні духом не відала про якусь там слем-поезію.

Історія, власне, вже звична: новим в Україні стає те, що давно усталилося на Заході. Сумно, але закономірно. В доволі вже віддаленому 1984 році поет, а по сумісництву ще й інженер Марк Сміт влаштував у Чикаго перший поетичний слем-турнір. А за кілька років той самий Марк Сміт у тому самому Чикаго став організатором регулярних слем-змагань у джаз-клубі з назвою «Green Mill Jazz Club», який став однією з найвідоміших домівок американського слему.

«Так що ж таке слем?» — запитають ті читачі, які не відвернулися одразу з погордою від мого нехитрого лікнепу. «Та наче й нічого нового», — скажу їм у відповідь я. Читання віршів, власне. Але читання, в якому важливим є не лише те, ЩО читають, а й те, ЯК. Власне, слем-турнір, що прижився з легкої руки поетично налаштованого чиказького інженера в багатьох країнах світу, є химерним поєднанням спорту та мистецтва, яке являє собою змагання поетів у артистичному читанні. Змагання в повному сенсі цього слова: з оцінками довільно обраного з-поміж глядачів журі, з чітким часовим регламентом, з штрафними санкціями за порушення встановлених правил.

На перший погляд все вкрай просто, адже вірші зі сцени читалися митцями й раніше. А проте, кому з нас невідоме це хрестоматійне твердження: поети не вміють декламувати власних текстів. Хто не знайомий із цими розхожими міфами поета як заникуватого несміливого дивака, що нерозбірливо мурмоче власні безцінні шедеври, або ж як насупленого, заглибленого в себе філософа, який читає свої творіння з такими недолугими виспівуваннями та розтягуваннями, яких порядний індуїст і в мантрах не припуститься. Слем-рух поставив собі на меті роздерти ці заіржавілі уявлення в клапті. І певно, досяг в цій богоугодній справі деякого успіху, адже академічна традиція постала проти слем-поезії доволі войовничо.

На слем-турнірах або й звичайних слем-сейшнах (на яких немає змагання як такого, а відбуваються просто читання) ви не побачите поетів, які не вміють подати зі сцени власні твори. Адепт поетичного слему в першу чергу артист, і часто тільки потім — літератор (власне, на цьому й базуються основні нарікання прихильників традиції — в слем-поезії зміст і справді часто заступається технікою читання). Дехто вважає навіть, що справжні слем-вірші й пишуться невідривно від майбутнього свого виконання, що виконання — то є останній, завершальний етап створення такого вірша, тож у друкованому вигляді такі твори втрачають свій істинний сенс. А проте чимало поетів-слемерів мають успіх із друкованими варіантами своїх текстів, незгірш як із виголошеними на публіку.

Через два десятки років таким явищем, як слем, зацікавилася врешті й українська спільнота. Мрії про слем-турніри стали блукати літературно освіченим інтернетом, деяких молодих поетів (як-от Дмитро Лазуткін, Тараса Прохаська, вміщена на цьому ж сайті), але далі справа поки не рухається.

Зрештою, наприкінці квітня, 27 числа, в Харкові відбулася акція, яка могла би стати початком тріумфальної подорожі слему вкраїнськими землями. З такою назвою, власне, сам Бог звелів — Фестиваль літературного слему, саме так називалися проведені в клубі «Остання барикада» читання.

Це були прекрасний літературний сейшн. Перелік авторів хизувався гучними іменами, тексти яких не так часто звучать поспіль в межах одного вечора: Ірена Карпа, Олег Коцарев, Сашко Ушкалов, Валерія Осипова, Катріна Хаддад… Читання пройшли на ура, публіка набилася, наче в трамваї, все було просто чудово, от тільки до чого тут був слем?

Ну, відсутність змагального елементу можемо опустити: фестиваль — не турнір. Але всі, хто читав того вечора, тим чи іншим чином не відповідали образові митця-слемера.

Почнемо з того, що частина авторів читала прозу, що само по собі суперечить законам жанру. Власне, «зірковий склад» — Дереш, Карпа, Поваляєва, Малярчук, Софія Андрухович — був представлений всуціль прозаїками. Один тільки Бондар рятував ситуацію, до того ж його манера виконання і справді пасує до поняття слему: на сцені Бондар не так поет, що декламує написані раніше вірші, як артистичний та дотепний оповідач, котрий з якогось доброго дива говорить верлібрами. Та ще Світлана Поваляєва піднесла прихильникам сюрприз, нагадавши, що й вона колись не гребувала поетичними слововиливами. Послухати Світланину поезію було вкрай цікаво: вона різко відрізняється від її прози й тяжіє радше до певного образного мінімалізму, всупереч складній, дещо неповороткій метафориці, що панує в романах.

З манерою читання все було ще неоднозначніше. Любко Дереш, припустимо, читає розкішно, але прозовість тексту не дозволяє включити його до піонерів українського слему. Катріна Хаддад, натомість, читала талановиті, вишукані вірші, але назвати її виконавчу манеру артистичною не повернеться язик навіть у найулесливішого та найпалкішого прихильника. З жінок-поеток читала гідно уваги, певно, тільки Валерія Осипова: її чітка, впевнена та прозора якась декламація в поєднанні з місткими короткими віршами та яскравою привабливою зовнішністю складали доволі химерну і чарівну суміш. В чоловічому заліку першість тримав, напевно, Коцарев. Сашко Ушкалов міг би скласти йому конкуренцію, якби його декламаційна манера не була сестрою-близнючкою читанню Сергія Жадана. Коли мікрофон разом із читцем зникав з очей за юрмою любителів поезії, ставало аж трохи не по собі.

Зовсім уже неслемовим був виступ Лали Багірової, яка супроводила свої вірші хрестоматійним ґотічним перформенсом з голими жінками та некрологічними алюзіями. Якщо зважити, що в цілому на слем-сейшнах читання із реквізитом заборонене (виняток становить тільки так званий prop slam, де від учасників навпаки вимагається декламація з перформенсом), то виступ Лали, хоч і порадував глядача динамікою та оголеною натурою, був чи не насмішкою над гучною назвою фестивалю.

Отож, задоволення всі отримали неабияке, от тільки слему в Україні від цього заходу не побільшало. Власне, неясно одне — якщо організатори обрали саме таку назву для дійства, чому ж не потрудилися віддати данину хоча б основним засадам руху? Можливо, наша поетична спільнота до цього ще не готова? А може, така форма творчості та її подачі просто чужа нашому літературному простору? Українці-бо взагалі живих поетів не надто люблять, а вже таких надміру жвавих… Хто його зна.

Поживемо — побачимо. Можливо, хтось іще побажає прищепити рідному літературному процесу вірус поетичного слему та підійде до трактування цього хвацько-хльосткого англійського слова більш дбайливо. І ми побачимо справжні, запеклі бої без правил. На римах, розмірах та незбагненних божественних ритмах.

Вікторія Наріжна Вікторія Наріжна

Олександ Кузьмюк Фотограф Олександр Кузьмюк

Світлана Поваляєва Сергій Жадан Сашко Ушкалов Сергій Жадан Олег Коцарев Фестиваль літературного слему Фестиваль літературного слему Ірена Карпа Лала Багірова Лала Багірова Лала Багірова Літературний перфоменс Лали Багірової Літературний перфоменс Лали Багірової Лала Багірова Літературний перфоменс Лали Багірової Літературний перфоменс Лали Багірової Літературний перфоменс Лали Багірової Літературний перфоменс Лали Багірової Літературний перфоменс Лали Багірової Лала Багірова Андрій Бондар Андрій Бондар Ірена Карпа Завен Баблоян Софія Андрухович Світлана Поваляєва та Вікторія Наріжна Олег Коцарев Валерія Осипова Валерія Осипова Олександр Красовицький (Фоліо) і нєізвєстний нам мужчина :) Друз’я І так все ясно Катріна Хаддад Диплом лауреата книга року Сергія Жадана, який чомусь з Луганську Юлія Тараненко Олег Карпинець та Любко Дереш Любко Дереш Катріна Хаддад Софія Андрухович Софія Андрухович Ноги фестивалю літературного слему Ростислав Мельників Алла Рибіцька Світлана Поваляєва Світлана Поваляєва Олег Коцарев, Ростислав Мельників та Сашко Ушкалов Таня Малярчук Сергій Жадан Сергій Жадан та Ірена Карпа Ірена Карпа Ірена Карпа Любко Дереш Сергій Жадан Любко Дереш Любко Дереш Любко Дереш Сергій Жадан і Вікторія Наріжна Сергій Жадан Ірена Карпа Друз’я 2 Софія Андрухович Світлана Поваляєва з прихильником Вікторія Наріжна та Алла Рибіцька Таня Малярчук, Сергій Жадан, Світлана Поваляєва, Олег Лишега Сергій Жадан Світлана Поваляєва Сергій Жадан Сергій Жадан Світлана Поваляєва вулиця Пушкінська Друз’я 3 Друз’я 4 Таня Малярчук, Світлана Поваляєва, Сергій Жадан Ігор Петровський та Світлана Поваляєва Андрій Бондар Софія Андрухович Любко Дереш та Андрій Бондар Ірена Карпа, Таня Малярчук та Любко Дереш Фестиваль літературного слему Світлана Поваляєва, Ірена Карпа, Таня Малярчук Андрій Бондар Софія Андрухович Сергій Жадан Фестиваль літературного слему Таня Малярчук Таня Малярчук Світлана Поваляєва Ноги фестивалю літературного слему Любко Дереш, Андрій Бондар, Софія Андрухович Любко Дереш Ноги фестивалю літературного слему Світлана Поваляєва, Ірена Карпа, Таня Малярчук, Любко Дереш, Андрій Бондар Ірена Карпа Завен Баблоян та Світлана Поваляєва Андрій Бондар Друз’я 5

 
 

Додав Art-Vertep 17 травня 2006

Про автора

Народилася 18 травня 1982 року. Народжуватися було спекотно. З того часу, до речі, в день мого народження спекотно чомусь завжди. В житті мені з усім непристойно поталанило: з батьками, з друзями, з чоловіком, з батьками чоловіка, з друзями ч

 

Коментарi

18 травня 2006

ну канєшно! кому ж ще диплом як не жадану! де моя граната!

18 травня 2006

на чиїх ще яйцях можна розмістити цілий лептоп?

18 травня 2006

дико якось сприймати поезію як змагання. Для Америки це більш природньо, а у нас на мою думку слід шукати інші засоби зацікавлення широкої аудиторії.

18 травня 2006

дико якось сприймати поезію як змагання. Для Америки це більш природньо, а у нас на мою думку слід шукати інші засоби зацікавлення широкої аудиторії.

18 травня 2006

а навіщо все це? хто вміє декламувати, як Маяковській, той й надалі так буде... а хто зараз читає, затинаючись, того не перевчиш виразність в публічному читанні поезій потрібна, але перетворювати це на самоціль... дійсно. якось вже дуже по-американські... ще б команду чір-лідерс до кожного поета - і було б взагалі "повний фарш" %)

18 травня 2006

до автора статті вибачте, що втручаюсь, але коли читав, то іноді було сильне відчуття, немов не статтю читаєш, а роздивляєшся картини Буше, треба якось жорсткіше на мій погляд, а то читачі рогзубляться між змістом та формою

19 травня 2006

2 Галлек: Ну знаєте, жорстко можна писати про події динамічні, скандальні або принаймні неоднозначні. Спокійні добрі читання всім відомих авторів наврядчи належить до таких. Якщо вам скандальними здаються експерименти Лали Багірової з жіночою наготою, то перепрошую: це не скандал, це заяложена до дірок хрестоматія. Тож по-моєму відповідність форми та змісту цілковита. Вийшла, власне, просто розвідка про слем з ілюстраціями з українського літературного побуту. Для асоціацій з Буше в моєму слогові замало вичурної та хисткої краси :)))

19 травня 2006

Ще 2 Галлек: І не мостіть, будь ласка, леп-топа на яйця Жадану. Леп-топові й у Бондаря на яйцях незле ;))

19 травня 2006

про слог, мені так не здалося. А щодо яєць я не хотів би мати справу з чиїмось окрім своїх та курячих.

19 травня 2006

знову дав маху, явно це не моя тема прошу пробачення у Вас та Жадана :((((((

19 травня 2006

як соромно :( запрошую всіх хто хоче підняти самооцінку читати більше моїх коментів

20 травня 2006

це так... лише побажання... любі мої, що ж ви ніде про театр "Арабески" не згадуєте? там же Лєрине обличчя фігурує:) Дайош героям імена!!!:)

21 травня 2006

О, горе, мне, что литслем был в Харькове!!! Это был Харьков? Фото - профи! Какие голубые глаз у Жадана! Он, наверное, настолько был в экстазе, что стал похож на безумного шапочника из "Алисы в стране Чудес"!

21 травня 2006

А еще...М.Кабанов из Оркестра ЧЕ переплюнул С.Поваляеву, у него !ТАКОЕ! на аналогичной футболке написано, даже не знаю, может ваще лучше просто пить колу и ниче не писать!!!

21 травня 2006

2Mashuga:не потрапила в Харкові, приходь в Дніпрі: http://www.artvertep.dp.ua/bills/347.html

21 травня 2006

2maria: Лера - акторка театру "Арабески", знаходиться в 9-му ряді, центральна світлина між Світланою Поваляєвою та Марійкою Заіченко (менеджером театру "Арабески")!:)

23 травня 2006

шкода, що у автора статті (без образ - тут нічого особистого) таке приземлене (щоб не сказати "гопницьке") сприйняття культури...

23 травня 2006

Останній комент жжот! Куся - ти гопник! Пойняла?:)

23 травня 2006

да, Куся, прикро, і навіть трохи соромно!:) 2sweet: а от заземлення - велика річ! (хай навіть гопницьке), тому - "як би ти не височів - ніколи не відривайся від колектива"!

23 травня 2006

є люди, котрі землі належатимуть лише по смерті (і то не факт)

04 листопада 2006

цікаво, а авторка зрозуміла, що я прозу читав? :) і шо конати під когось не в моїх правилах...

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска