Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Гурт мандрівних дяків Вертеп Похороночка 4.76 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Отче (2019) 6,79 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп А вчора-звечора (колядка 2017) 6.85 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Ультрас Андрійко (2016) 6.46 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Чучупака (Василь) (2015) 3.04 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Осінь (На південь...)2015 8.89 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Гурт мандрівних дяків Вертеп / «ВіршОспівання» та «віршочитання» «Вертепу» і Сергія Жадана

Публічне братання сучасної української поезії та музики – як голос поета стає музичним інструментом, а інструменти музикантів додають нових відтінків і сенсів текстам - могли побачити та відчути цими вихідними львів’яни.

Гурт «Вертеп» із Дніпропетровська презентував у «Лівому березі» новий альбом «ВіршОспіви», в якому оспівав творіння сучасних українських поетів. А Сергій Жадан, завітавши до Львова після великої перерви, взяв участь і у «вертепівській» забаві, і потішив літературо- та «жаданоманів» читанням своїх віршів та розмовами про них у книгарні-кав’ярні «Кабінет».

Український поетичний ф’южн

«Вінець українського ф’южну» «Вертеп», заручившись підтримкою українських поетичних самоцвітів Сергія Жадана, Мар’яни Савки, Юрка Кучерявого та Грицька Семенчука, переплів поезію та музику у тугий вузол мелодики, артистизму та яскравих і теплих емоцій. Виступ гурту, як і його альбом, складався з двох частин. Головним героєм першої стала поезія та поети, другої – музика. Поети читали вірші, виявляли акторські та музичні таланти, імпровізували разом з «Вертепом», співали, декламували - одне слово, творили на сцені нове звучання власної поезії. Вірш Мар’яни Савки «Ванесса» можна було оцінити у двох варіантах – суто поетичному (під час авторського читання) та літературно-музичному (такому, як він оселився в альбомі). Юрко Кучерявий прочитав вірш-присвяту покійному Назару Гончару, а також наділяв свою поезію блюзовими мотивами, які йому запропонували «вертепівці». Сергій Жадан вголос міркував про тяжку долю маргіналів, планокурів, китайців, які «йшли добу до Будапешту», та про смерть. Грицько Семенчук не лише був почесним ведучим виступу, а й поетизував про патетику, кокоси, кокаїн та незнання «скільки горя нам переказом поштовим надішле весна»...

У другій частині вечора диригентську паличку перехопила музика, яка перетворювала поетичні тексти на щось невпізнанне, додавала нових відтінків та емоцій, створювала особливий настрій і тональність... Зазвучала поезія не лише присутніх поетів, а й Олександра Ірванця, Марії Матіос, Вікторії Наріжної, Максима Паленка, Світлани Поваляєвої... А також учасників гурту Олексія Бондаренка і Тимофія Хом’яка. «Вертеп» поєднав world-music із українськими мотивами, використав весь досяжний ресурс поетичності, переплів етно-ф’южн із джазом, реґґі і фанком. Так він створив смачну та душевну страву, якої не буває забагато.

Жаданівські герої - марґінали

Львівські літературомани не пробачили б Сергію Жадану, якби він, перебуваючи у Львові, не присвятив їм дещицю свого часу. Та й сам харківський письменник не мав жодного бажання втрачати нагоду поспілкуватися із читачами і, що головне, почитати їм. Жадан побалував публіку поезією із останніх збірок «Ефіопія» та «Марадонна» і презентував кілька віршових новинок із циклу «Лесбіянки» книжки, що з’явиться десь у серпні. У ній будуть як старі твори поета, так і найновіші. Авторське читання текстів – окремий вид мистецтва, у якому Сергій Жадан – профі. Читаючи напам’ять, він використовує свій голос як музичний інструмент, вибудовує у віршах новий ритм і тональність, які можна не помітити, читаючи тексти у книжці (письменник - активний учасник літературно-музичних проектів «Собаки у космосі» та «ВіршОспіви» «Вертепу»).

Поезія Жадана – не глибоко особисті рефлексії, а потоки життя, опоетизовані життєві реальні та іррельні історії. «Більшість моїх персонажів - асоціальні, маргінали, які перебувають на далекому узбіччі цього суспільства, - розповідає Сергій Жадан. - Проститутки, сутенери, алкоголіки, наркомани... Вони - сіль цього життя. Але сучасні письменники про них зазвичай не пишуть». Багато у поезії «Ефіопії» мотивів смерті, вмирання, завмирання... Щоправда, у трактуванні Жадана смерть не трагічна і не депресивна. «Сприймаю смерть не як щось фатальне, а як перехідний етап до чогось нового,» – каже він.

Розповідаючи про подорожі, як натхненник творчості, алюзії на французьку поезію, зокрема Бодлера, поетичні будні 90-х, Сергій Жадан зачепив і тему законотворення в Україні: «Якщо автор законопроекту про заборону порнографії, який зараз у всіх на слуху, - така відома постать, як Черновецький (він подав його на розгляд у 2004 році), то створювати йому конкуренцію і пропонувати якісь розумні зміни – просто нема сенсу».

Оксана Зьобро, «Високий Замок»

 
 

Додав Art-Vertep 02 липня 2009

Про автора

ВЕРТЕП (Гурт мандрівних Дяків) Заснований 8-го березня 2001 року в м. Дніпро.  В репертуарі гурту більше сотні композицій в різноманітних музичних стилях і напрямках.

Автори пов'язані с новиною

Віршоспіви , Мар’яна Савка , Сергій Жадан , Григорій Семенчук

 

Коментарi

sestry-gaievi
05 липня 2009

Рідненький ВЕРТЕП - ви супер !!!!!!

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска