Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Гурт мандрівних дяків Вертеп Похороночка 4.76 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Отче (2019) 6,79 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп А вчора-звечора (колядка 2017) 6.85 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Ультрас Андрійко (2016) 6.46 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Чучупака (Василь) (2015) 3.04 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Осінь (На південь...)2015 8.89 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Гурт мандрівних дяків Вертеп / «Віршоспіви»: міжвидова дружба триває

Найперше треба зауважити, що останній альбом гурту «Вертеп», «Віршоспіви», з певної точки зору здався мені парадоксом: він є водночас і типовим для сучасної української культури явищем, і унікальним. Із певним запізненням відкривши для себе на межі 80-90-х років живильне джерело постмодернізму з його залюбленістю в стирання меж, у поєднання протилежностей, у синкретизм, українські митці відтоді неодноразово вдавалися до «міждисциплінарних» експериментів, зокрема до сплаву музики й поезії – які й так в будь-якій культурі, на будь-якому етапі існують пліч-о-пліч, тож на поєднання просто напрошуються. Альбоми, створенні всуціль на слова одного сучасного автора, авторське читання в музичному супроводі певного гурту – через таку співпрацю музики й літератури пройшли тексти Юрія Андруховича, Юрка Покальчука, Світлани Поваляєвої, Сергія Жадана й, певно, багатьох інших, чиї доробки проминули повз мою увагу. Тож під цим кутом огляду альбом «Віршоспіви» важко назвати новаторським – музично-поетичні проекти в сучасній українській культурі давно вже є доброю традицією.

Втім, я взяла на себе сміливість назвати його також і унікальним, тож мушу відповідати за свої слова. На позір не виходячи за рамки розпочатого не ними експерименту, музиканти «Вертепу» водночас замахнулися на геть новий масштаб і на дещо новий формат. Замість взяти твори одного чи кількох поетів та створити пісні на ці тексти або здійснити спільний проект з кимось із дружньо налаштованих митців, «Вертеп» фактично явив світові антологію, широкоформатний зріз сучасної української поезії, не обмежений ані поколінням, ані стилем, ані певною естетичною платформою. Під одним музичним дахом опинилися всі: традиціоналістка Марія Матіос і «двохтисячник» Дмитро Лазуткін, відомий всій країні Сергій Жадан і незнайома ще читачеві Дарина Важинська, класичний вже Олександр Ірванець із іронічно-патріотичним гімном українській мові та російськомовний Олександр Кабанов. Весь цей поетичний плюралізм міг би легко скотитися до «капусницького» несмаку, якби не був наживлений на витку й пружну нитку музики.

Я не музикознавець, і цим проектом зацікавилася радше як літератор і філолог у одній особі, але не можу втриматися від непрофесійного, всуціль емоційного аналізу почутого. По-моєму, палкі стилістичні шукання «Вертепу», які в останні роки часом виливалися у деяку, м’яко скажемо, неоднорідність твореного ними продукту (дипломатично окреслену лідером гурту як «етно-ф’южн» - слава Богу, сучасне розмаїття стилів і напрямів таку витівку дозволяє), в цьому проекті стала музикантам в нагоді. Грай «Вертеп» в чітко визначеному, виробленому та глибоко засвоєному стилі – і не уникнути нам нудних поетичних читань, для чогось записаних на диск. Але тривожний пошук новизни, готовність ризикувати й експериментувати дозволили музикантам почути кожного окремого автора, почути їх в усій їхній непричесаності й розмаїтості – та адекватно зреагувати на кожного з них, створивши по суті під кожного окремий, розрахований на цього митця твір. Саме ця пластичність і уможливила той формат, який також, наряду із масштабом охопленого альбомом поетичного матеріалу, робить «Віршоспіви» унікальними. Поезія та музика тут дійсно перебувають в партнерських стосунках. Вірші не стають просто текстовим наповненням для пісень, музика не стає лише тлом для декламування – вони безперервно міняються місцями, шляхетно поступаючись одне одному чільним місцем.

До слова, саме такий формат перетворює «Віршоспіви» з просто цікавого альбому на повноцінний і плідний мистецтвознавчий експеримент. По суті (хоч самі автори концепції, певно, і не помітили цього), «Віршоспіви» на практиці досліджують питання інтерпретації, питання первинності автора чи реципієнта, при чому в ході дослідження музиканти виступають водночас і творцями, й інтерпретаторами. Творячи пісні, вони фактично переосмислюють твори обраних ними авторів, можливо, знаходячи в них нові смисли та інтонації, - і тут же дають можливість тим самим авторам подати свій реальний, незамулений чужим баченням голос, а самі перетворюються лише в слухняних акомпаніаторів. Це творить неповторний, живий діалог музики і поезії.

Як на мене, більшість літературних збірок та антологій не надто цікаві для читання – окремі автори губляться у загальній масі, все зливається в один розмитий спогад без жодного післясмаку, тож недаремно такі видання жартома називають «братськими могилами». Як показав досвід «Віршоспівів», літературна антологія, оздоблена, приправлена та скріплена музикою, «братською могилою» не стає. Цей проект народився живим і, як все живонароджене, продовжив розвиватися: одразу по виході альбому пройшла серія презентацій, де запрошені до збірки автори змогли насолодитися дивовижним досвідом – імпровізованим читанням під імпровізований же музичний супровід. Як один із таких авторів, можу напрочуд коротко охарактеризувати враження (які виявилися більш-менш спільними для всіх катованих імпровізацією поетів): спершу дуже страшно, а потім хочеться ще. Тому не здивуюся, якщо цей музично-поетичний експеримент зазнає якогось цікавого продовження.

Вікторія Наріжна

Купити «Віршоспіви» можна в інтернет-крамниці, а також у фізичній крамниці за адресою м. Дніпропетровськ, вул. Червона площа, 3, книжковий клуб «Білокнижкник»

 
 

Додав Art-Vertep 13 серпня 2009

Про автора

ВЕРТЕП (Гурт мандрівних Дяків) Заснований 8-го березня 2001 року в м. Дніпро.  В репертуарі гурту більше сотні композицій в різноманітних музичних стилях і напрямках.

Автори пов'язані с новиною

Віршоспіви , Вікторія Наріжна , Світлана Поваляєва , Юрій Андрухович , Марія Матіос , Дмитро Лазуткін , Сергій Жадан , Дарина Важинська , Олександр Ірванець , Олександр Кабанов

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска