Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Фестиваль «Дивофільм» підбив підсумки

23-28 листопада МА «Арт-вертеп» та творчий портал Anti-gorod.com спільно з Alliance Fracaise, Culture France, Institut Francaise d'Ukraine і Чеським центром провели другий фестиваль короткометражного кіно та анімації «Дівофільм», який одночасно став першим в Україні он-лайн фестивалем.

Протягом 5 днів сотні глядачів з України та інших країн дивилися фестивальну програму і вибирали кращих. Одночасно з ними роботи українських, російських, грузинських і французьких авторів переглядало й компетентне журі, до складу якого входили відомі персони кіносвіту України: Сергій Тримбач, Алік Шпилюк, Олена Голубєва, Марія Красна та Сергій Шахворостов.

Крім насиченої конкурсної програми - понад 30 робіт - також були продемонстровані роботи дитячих анімаційних студій «Червоний собака», «Екоаніма» та «Веснянка».

Новий формат кінофестивалю, звичайно, викликав масу питань. Однак, як з'ясувалося, єдиною відмінністю фестивалю в Інтернет від фестивалю в кінозалі є тільки те, що глядачі, яких стало в кілька разів більше, тепер можуть перебувати в будь-якому місці, а показ починається у зручний для них час. Збереглась і ще одна важлива деталь фестивалю - голосування журі. І тут розігралася справжня драма. Розмаїття цікавих робіт і художніх знахідок породили палкі дебати у виборі найкращих. До самого вечора 28 листопада журі не могло прийти до єдиного рішення в низці категорій. У результаті, замість 8-х було відзначено одразу 15 робіт.

Дипломи переможців здобули автори з Сімферополя, Севастополя, Дніпропетровська, Києва і Москви. Два призи виїхало до Франції.

Олена Голубєва, член журі фестивалю: «Другий фестиваль Дівофільм пройшов в дуже незвичній формі - онлайн.

Незважаючи на мої особисті побоювання і на приємний подив, організаторам вдалося передати і фестивальну атмосферу, і порадувати унікальними новинками.

Головна перевага фестивалю - він дійсно зміг вийти за межі кінематографічного Києва та охопити Україну. І справа навіть не в тому, що багатьох авторів чекає довгий професійний шлях, а деякі роботи багато в чому повторювали досить відомі ідеї. Україні давно час із чогось починати. Саме в області молодого кіно. Комерційного та державно незаангажованого. А як відомо, будь-який фільм вимагає глядача. І у відповідь – захоплених реакції в залі або перед екраном комп'ютера. Критики, якщо хочете. Сміливості дебютантів, впевненості професіоналів. Тільки тоді сформується кінематографічна спільнота, яка буде рости і набирати обертів професіоналізму. І тому присутність у фестивалі іноземної програми не випадкова. Французька анімація - як світовий приклад короткого метра, який тримає високу планку професіоналізму. Російська короткометражка, що демонструє цілісність ідеї та виконання. І зовсім невипадковий приз гран-прі, відданий документального фільму, який виявився тонким, професійним, і просто живим.»

Спеціальний диплом «За безліч дивовижних коротких життєвих історій в одному фільмі» також дістався повнометражній картині чеського режисера Петра Зеленки «Пригоди звичайного божевілля», ексклюзивна прем'єра якої відбулася на церемонії закриття фестивалю. Також, окремо від журі, організатори фестивалю «Дівофільм» відзначили ряд авторів, як одних з найбільш перспективних молодих авторів сучасного незалежного кінематографа.

Це киянка Аліна Чеботарьова («Тили-тили тесто»), харків'янин Олександр Поберайло («Нове Життя»), Інга Макарова («Так хочеться тиші») зі Львова і Тарас Працьовитий («Встигнути ненавидіти») з Ужгорода.

Марія Красна, член журі фестивалю: «Часто доводиться чути, що «кінематограф помер», «мистецтва немає», «Дніпропетровськ славний не культурою»...

Тим приємніше зустрічати на своєму шляху людей, які песимістичних бесід протиставляють реальні проекти.

Таким справжнім Ділом став для всіх нас фестиваль короткометражного кіно «Дівофільм». Організатори, автори (дорослі і діти), члени журі, глядачі і гості отримали можливість показати і подивитися роботи і разом поміркувати! Це важливо.

Спасибі.

З великою надією на розвиток кінематографа та фестивалю!»

Алік Шпилюк, голова журі фестивалю: «В умовах тотальної інтернетизації сучасної культури, проведення он-лайн-кінофестивалів здається вкрай своєчасним і актуальним. У цьому контексті заслуговує особливої похвали перший (за моїми спостереженнями) повноцінний фестиваль короткометражного кіно «Дівофільм». Безумовно, його організаторам є над чим працювати в майбутньому - і в чисто технічному сенсі, і в концептуальному. Зокрема, видається, що необхідно більш серйозно продумати процедуру інтерактивного прийняття рішень членами журі.

Тим не менше, сам факт організації подібного фестивалю і досить високий художній рівень фільмів-учасників дає привід для цілком оптимістичних прогнозів.

Так тримати!

Творчих успіхів!

Вперед і вгору!»

Другий міжнародний фестиваль короткометражного кіно та анімації «Дівофільм» завершився. У той же час, одночасно почалася підготовка до нового, третього конкурсу, який відбудеться в 2010 році і знову матиме ряд унікальних особливостей.

У перерві між конкурсами в ряді великих міст України планується ретроспективний показ програми фестивалю. Нове кіно йде до глядача.

Anti-gorod

 
 

Додав Art-Vertep 03 грудня 2009

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

Автори пов'язані с новиною

Кіно

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска