Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Дніпро / Лекція наукового співробітника Центру досліджень визвольного руху Ігоря Дерев’яного "Що приховують архіви КГБ?"

25 КВІТНЯ 16:00

Культурний центр "Арт-Вертеп" (вул. Червона 11)
Вхід вільний!

Інститут суспільних досліджень та МА «Арт-Вертеп» запрошують на лекцію

«Що приховують архіви КГБ?»

25 квітня (середа) о 16:00 в Культурному центрі «Арт-Вертеп» (вул. Червона, 11) відбудеться відкрита лекція «Що приховують архіви КГБ» та презентація видань Центру досліджень визвольного руху:

  • «Право на правду. Практичний порадник із доступу до архівів» (автори – В. В’ятрович та ін.)
  • В. В’ятрович. «Історія з грифом «секретно»
  • О. Іщук, В. Огороднік. «Генерал Микола Арсенич: життя та діяльність шефа СБ ОУН»

Лекцію проводить науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Ігор Дерев’яний.

25 квітня, четвер:

9:30, 11:30 - Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (просп. Гагаріна, 72)
16:00 - в Культурному центрі «Арт-Вертеп» (вул. Червона, 11)

В Дніпропетровську презентують довідник «Право на правду. Практичний порадник з доступу до архівів»
Як дізнатися, хто співпрацював із КГБ? Де знайти відомості про родичів, засуджених у часи СРСР? Як правильно написати запит?
Усіх зацікавлених отримати відповіді запрошуємо на презентацію довідника «Право на правду. Практичний порадник із доступу до архівів».
Відкриття архівів в Україні стало унікальною можливістю для науковців усього світу подивитися на функціонування тоталітарного режиму зсередини, опираючись на його ж документи.

25 квітня історик Володимир В'ятрович, який розсекретив колишні архіви КГБ, розповів про таємниці, десятиліттями закриті грифами секретності, про невідомі факти з історії України, як наше минуле приховували і як його фальшували.

“Особливістю будь-якого тоталітарного режиму є бажання його керівників контролювати всі сфери діяльності людини і суспільства в цілому. Для цього потрібно мати максимум інформації про настрої населення, про зародження невдоволення, мати можливість локалізувати це невдоволення і знищити його носіїв. Ці завдання виконували функціонери органів безпеки режиму. Результатом їх діяльності стало безліч зібраних різноманітних свідоцтв, спостережень, компрометуючої інформації про осіб, які цікавили органи, інформації про діяльність тих чи інших організацій або неформальних об'єднань”, – говорить дослідник.
“Органи” залишили після себе величезну кількість різноманітних вказівок, розпоряджень, наказів, які регламентували їх діяльність та забезпечували існування режиму, – продовжує В'ятрович. – Уся ця інформація протягом багатьох років збиралася у спеціальних архівних сховищах, доступ куди був суворо обмежений”.

Присутні отримають безкоштовний примірник практичного порадника.

 

Про авторів

Мистецька аґенція Арт-Вертеп

Додав Chyzh 22 квітня 2012

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска